Vérités et mensonges (F for Fake)

F for Fake is een snel gemonteerde documentaire, die op een luchtige manier het controversiële onderwerp van fraude en vervalsing binnen de kunst aansnijdt. Kunstkenners worden hierbij etterlijk door het slijk gehaald, aangezien ze totaal niet het verschil kunnen zien tussen echt en vervalsing. Vaak is de helft van de kunstwerken bij een tentoonstelling vervalst. Zo beweert Orson Welles tenminste, die gedurende de hele documentaire vertelt en uitleg geeft. Er zijn 'kunstenaars' die kunst aan de lopende band maken dat erg lijkt op kunst van bekende kunstenaars zoals Picasso. Een vervalste handtekening eronder en wat koffie overheen morsen en niemand twijfelt meer aan de echtheid. Deze kunstenaars verkopen het vervolgens aan kunsthandelaars die het verkopen aan de zogenaamde experts van musea e.d.

Hoe het precies zit, mag je zelf bepalen na het zien van de documentaire. Het is in ieder geval een gevoelig onderwerp, waar deze documentaire op inspeelt. De manier van montage bestaat voornamelijk uit veel beelden die elkaar afwisselen en allerlei zijsprongen om iets uit te leggen. Dit is soms wellicht verwarrend maar voegt ook wat dynamiek toe. Ook andere fakes worden belicht, zoals Orson Welles radioprogramma War of the Worlds waarin werd verteld dat buitenaardse wezens geland waren op aarde. Dit zorgde voor enorme chaos omdat mensen de stad wilden uitvluchten. Zie ook de films The War of the Worlds en de slechtere remake uit 2005. Hierbij stonden ook kleinschaligere fakers op, zoals vrouwen die beweerden ontvoerd en geprobed te zijn door aliens.

De documentaire wordt af en toe afgewisseld met hele langzame stukken waar op filosofische wijze een gedicht wordt voorgelezen of een conclusie wordt getrokken. Dit is een welkome afwisseling van de chaotische rest.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 5 5 6.5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- Planet Earth (documentaire : 8.5)
- The Blue Planet (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Vérités et mensonges (F for Fake)
Vérités et mensonges (F for Fake)
Vérités et mensonges (F for Fake)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand