De Premier

De Premier van Erik van Looy (Loft, De zaak Alzheimer) is een variatie op het thema van de onschuldige man die wordt gedwongen om een misdaad te plegen. In dergelijke scenario's houden de schurken doorgaans de gezinsleden van de onschuldige burger in gijzeling. Tot zoverre is De Premier heel normaal. Maar de burger is dit keer niemand minder dan de premier van België en ook de opdracht is héél bijzonder: de Belgische premier moet de president van de Verenigde Staten (op werkbezoek in Brussel) een kogel door het hoofd jagen. Indien hij weigert, zullen zijn vrouw en kinderen sterven ...

Erg geloofwaardig klinkt zo'n scenario niet. Van Looy schijnt dit zelf ook te hebben begrepen en laat de premier daarom de volgende vraag stellen:

"Waarom ik?"

Het antwoord, van de opperschurk, luidt:

"Omdat jij bij de president in de buurt kunt komen, en wij niet."

Dat is leuk gevonden, maar wie over de situatie nadenkt, begrijpt al snel dat het uitgangspunt erg vergezocht klinkt. Van Looy toont zich echter, net als in zijn eerdere films, een uitstekend vakman, die perfect weet hoe een spannende scène moet worden opgebouwd. De montage is vinnig, het camerawerk en de fotografie sfeervol. België wordt in al hypermoderne èn vervallen schoonheid getoond.

Tot ruim halverwege ben je als kijker bereid om aan de warwinkel van onwaarschijnlijkheden voor bij te zien, maar gaandeweg sluipen er een paar nevenintriges het verhaal binnen (zoals de buitenechtelijke escapades van de premier) die de vaart uit de vertelling halen. En dan beginnen de plotgaten op te vallen. Aan het slot stappen we op zevenmijlslaarzen door de plotse wendingen heen. Het gaat zo snel dat je amper beseft wat er gebeurt. Schurken die beschikken over de meest gesofistikeerde methodes en dito apparatuur, blijken plots ook te dom om een kentekenplaat te vervangen. Tja ...

Hitchcock was gek op verhalen over doorsnee burgers die verwikkeld raken in een ingewikkelde misdadige plot, maar verfilmde ze met een nadrukkelijke knipoog. Een dergelijke knipoog ontbreekt in De Premier. Van Looy is een prima vakman, maar humor is niet zijn sterkste punt.

Die president van de VS is een vrouw. Blijkbaar was de film al in productie toen Trump de wereld verbaasde. De presidente wordt vertolkt door een Britse (!) actrice, wat het er niet geloofwaardiger op maakt. Koen de Bouw acteert prima, maar zijn premier grooeit nooit uit tot een levensecht personage en ook Dirk Roothooft blijft een karikatuur als de leider van de terroristen. Om die reden zijn het vooral de bijrolacteurs die de aandacht trekken, zoals Charlotte Vandermeersch als de naaste medewerkster van de premier, en vooral Stijn van Opstal als de chauffeur die door de terroristen als waakhond aan de premier wordt gekoppeld.  

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Desu nôto (Death Note) (thriller / fantasy : 7.5)
- Obsession (thriller / romantiek : 7.5)
- Schemer (thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?De Premier
De Premier
De Premier
De Premier
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht