La Morte Risale a Ieri Sera

Een Giallo geregisseerd en (mede) geschreven door Duccio Tessari, de man achter de films met Giuliano Gemma als Ringo. Terwijl de westerns van Tessari vrij traditioneel waren (ondanks een licht ironische toets), weken de Gialli die hij draaide vaak af van het gebruikelijke patroon. Deze film is geen uitzondering: de voor het genre kenmerkend sluip- en steekscènes ontbreken en ook de plot is ongewoon: het onderwerp is een ontvoering en de benadering is eerder psychologisch.
 
La Morte Risale a Ieri Sera
 
Het slachtoffer van de ontvoering is de dochter van een Milanese boekhouder (Raf Vallone). Het meisje is mentaal gehandicapt en heeft daardoor het lichaam van een vrouw, maar de verstandelijke vermogens van een driejarig kind. Ze is niet in staat om haar seksuele gevoelens te begrijpen en controleren, en geeft zich daarom aan iedere beschikbare man. Om die reden vermoedt de politieofficier belast met het onderzoek (Frank Wolff)  dat zij is ontvoerd door een groep pooiers die haar willen exploiteren als prostituée voor klanten met speciale wensen. Hij begint systematisch de bordelen van Milaan af te stropen, maar dan wordt het lichaam van het meisje gevonden ...
 
Een uurlang lijkt La Morte risale ... meer op een grimmige sociale studie over seksuele aberraties dan op een thriller. In het laatste halfuur - nadat zowel de politie als de vader de identiteit van de kidnappers hebben achterhaald - maakt de film een nogal radicale volte face en draait uiteindelijk uit op een wraakthriller. De geweldscènes zijn spaarzaam, maar buitengewoon grof; de erotiek is niet al te expliciet, maar de scènes met Gillian Bray als het kind in het lichaam van een vrouw, zijn soms pijnlijk om te zien. Je vraagt je af of de film in het huidige klimaat zou kunnen worden gedraaid. In de jaren Zeventig keek hier blijkbaar niemand van op. 
 
La morte Risale a Ieri Sera is een intrigerende genrebijdrage, maar wellicht zullen juist liefhebbers van het Giallo-genre de film minder goed kunnen waarderen. 

 
La Morte Risale a Ieri Sera

 
 

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7.5 6.5 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Desu nôto (Death Note) (thriller / fantasy : 7.5)
- Obsession (thriller / romantiek : 7.5)
- Schemer (thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?La Morte Risale a Ieri Sera
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand