App

Een Hollandse techno-thriller die in 2013 uitpakte met een nieuwigheidje: de film gaat over een mystereuze App en kijkers konden zelf een App downloaden, die reageerde op de film en wat extra visuele info verschafte over wat op het grote scherm te zien was. Het was niet meer dan een gimmick, maar het bezorgde App de nodige extra aandacht en de film kon worden verkocht aan het buitenland; met name in de VS en Duitsland deed App het goed.
 
Ook afgezien van de gimmick is App verrassend genietbaar, zonder overigens tot grote artistieke hoogtes te stijgen. Hannah Hoekstra is Anna, een 22-jarige psychologiestudente die na een wilde party de volgende morgen ontdekt dat iemand een onbekende App op haar smartphone heeft geïnstalleerd. De App luistert naar de naam 'Iris’ en lijkt aanvankelijk onschuldig, maar al snel beginnen de grappen van Iris een naar kantje te krijgen (het seksleven van studiegenote Sophie wordt aan al haar vrienden met een smartphone getoond) en uiteindelijk worden ze zelfs dodelijk ...
 
App doet denken aan Takeshi Miiki’s "One Missed Call" en ook Dick Maas’ "De Lift“ was zonder twijfel een inspiratiebron. Het uitgangspunt is eenvoudig en het verhaal is niet vrij van clichés - naarmate de film vordert worden de wendingen bovendien voorspelbaarder - maar het tempo ligt hoog en de film heeft met 75 minuten een heerlijk korte speelduur: je krijgt geen kans om al te lang stil bij de zaken stil te staan. Hoekstra en Cabolet zijn wat te oud voor hun rollen (dichter bij de dertig dan de twintig), maar ze zijn beide redelijk goede actrices en Robert Hoog is heerlijk sinister als de ex van Hoekstra, een nerd die alles van Apps afweet. Is hij de genezing of de kwaal?  
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Desu nôto (Death Note) (thriller / fantasy : 7.5)
- Obsession (thriller / romantiek : 7.5)
- Schemer (thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?App
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand