Terminator Genisys

Om het verhaal van Terminator Genisys te kunnen volgen is het handig als je de voorgeschiedenis van de reeks al kent. Dan komt het toekomstbeeld waarmee deze film begint namelijk niet als een verrassing. De wereld wordt in die tijd gedomineerd door de robotlegers van Skynet. Opstandsleider John Connor stuurt zijn beste soldaat Kyle Reese terug in de tijd naar het jaar 1984 (het jaar van de eerste Terminator-film) om hier te voorkomen dat John's moeder Sarah wordt vermoord door een Terminator. Eenmaal in 1984 aangekomen blijkt de wereld er echter heel anders uit te zien dan Reese had verwacht. Skynet is zelf namelijk ook aan het tijdreizen geslagen en staat dus klaar om hem uit te schakelen.

Zelfs met de nodige voorkennis is het geen sinecure om de verhaallijn van Genisys te volgen. Na verloop van tijd heb ik mijn pogingen hiertoe dan ook maar opgegeven en ben ik vooral gaan genieten van de actie die er op het scherm wordt getoverd. Dat is namelijk de hoofdreden waarom je deze film zou moeten bekijken. De vele gevechten en schietpartijen gaan qua inspiratie terug naar de jaren tachtig en komen daarmee op een bepaalde manier verfrissend over. Grafisch ziet het er allemaal uitstekend uit, niet wereldschokkend, maar voldoende om twee uur lang te blijven boeien.

Naast het verhaal is er namelijk wel meer op Genisys aan te merken. Zo voelt het script weinig inspiratievol aan en is er een aantal cliché Hollywoodmomentjes dat beter geschrapt had kunnen worden. Actrice Emilia Clarke's personage Sarah Connor loopt te zeuren over het feit dat ze naakt tegen Kyle Reese heeft aangestaan, waarbij de camera angstvallig probeert haar borsten niet in beeld te brengen. Daar staat tegenover dat ze tegenwoordig wekelijks naakt te bewonderen is in Game of Thrones. Dat matcht dus gewoon niet. Echt lekker acteren blijkt ze overigens ook niet te kunnen, maar dat terzijde. 

Een recensie over Genisys zou niet compleet zijn zonder een aparte paragraaf over Arnold Schwarzenegger. De inmiddels 67-jarige acteur speelt immers de belangrijkste bijrol van deze film. Vooraf had ik er weinig vertrouwen in dat dit een succesvolle comeback zou worden, maar ik ben positief verrast. Het ingewikkelde tijdreizen blijkt wonderwel te werken voor de verklaring waarom Terminator er hier zo oud uitziet. Rake one-liners eruit knallen is hij ook nog steeds niet verleerd en deze worden met de nodige zelfspot gebracht. Die komische momenten zijn een noodzaak in een film die zichzelf op veel andere punten nog iets te serieus neemt. 

Conclusie: een alleraardigste (bijna retro) actiefilm, waarbij het verstandig is weinig verwachtingen te hebben en het verhaal niet te proberen te begrijpen. Genisys is de vijfde film in de Terminator franchise (het matige Salvation tel ik ook mee) en deeltjes zes en zeven zijn reeds aangekondigd en ingepland. Dat lanceert ook twee nieuwe hoofdrolspelers. Of Arnie nog meedoet in deze vervolgen zal de tijd ons leren.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 5 7 4 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Terminator 2: Judgment Day (actie / science fiction : 8.5)
- Doomsday (actie / science fiction : 7.5)
- Snowpiercer (actie / science fiction : 7.5)
- Terminator 3: Rise of the Machines (actie / science fiction : 7.5)
- Equilibrium (actie / science fiction : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Terminator Genisys
Terminator Genisys
Terminator Genisys
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand