Klute

In de jaren zestig en zeventig was Jane Fonda vooral bekend als politiek activiste, in de jaren tachtig groeide ze uit tot een fitness goeroe. Je zou haast vergeten dat ze een voortreffelijke actrice was die in diezelfde periode een aantal goede films maakte; één daarvan is de thriller Klute. De rol van de prostituée Bree leverde haar zelfs een Oscar op.

Klute is de naam van een politieman die wordt ingehuurd om een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van zijn jeugdvriend Tom Gruneman. De recherche heeft de zaak opgegeven en hoewel Klute helemaal geen ervaring heeft met dit soort detectivewerk, neemt hij uit respect voor de familie de zaak toch aan. De enige clue waarover hij beschikt, is een obscene brief die Tom zou hebben gestuurd naar het hoertje Bree, maar zij herkent Tom niet van een foto. Daarna weet Klute niet hoe het verder moet, maar plots belt Bree bij hem aan met de mededeling dat ze wordt gestalkt door een geheimzinnige figuur die haar ook lastig valt met dubbelzinnige telefoontjes ...

De film werd goed ontvangen, maar er was ook commentaar op de beslissing om de scènes waarin Fonda wordt bespied, te filmen vanuit het standpunt van de stalker. In Italiaanse thrillers (Gialli) zou dit een populair stilistisch kenmerk worden, maar Amerikaanse critici vonden het anno 1971 maar een rare zaak. Als thriller werkt Klute overigens maar matig: we krijgen veel te snel enkele cruciale aanwijzingen voorgeschoteld die duidelijk maken hoe de vork aan de steel zit; de ontknoping (die daardoor helemaal geen verrassing meer inhoudt) is bovendien zwak uitgewerkt.

En toch blijft de film boeiend. Klute is dan ook geen ‘echte’ thriller, maar veeleer een film over onderdrukte verlangens en angsten, over het schaduwbestaan van brave burgers, dat deel van hun leven dat zij liever voor de buitenwereld verborgen houden. De sfeertekening is prachtig en beide hoofdrolspelers zijn  erg goed: Fonda kreeg een Oscar, maar Donald Sutherland is in alle opzichten aan haar gewaagd; dit is wellicht de mooiste rol uit zijn carrière.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 8 6 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Mannen på Balkongen (The Man on the Balcony) (thriller / drama : 7.5)
- Le Boucher (thriller / drama : 7.5)
- Police Python 357 (thriller / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Klute
Klute
Klute
Klute




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand