Papillon

Als er een ding duidelijke moge zijn na het bekijken van Papillon, dan is dat dat het gevangenis-systeem dat gehanteerd wordt op Frans Guyana alles behalve gezellig en fair is. Wanneer hoofdpersoon Henri Charriere twee jaar in eenzame opsluiting moet doorbrengen zie je hem met de tijd ouder en verrotter worden. Ook slaat de wanhoop bij hem soms haast toe. Deze elementen maken Papillon tot een film die je niet meer los laat en waardoor je erg meeleeft met de hoofdpersonen. Aan de andere kant worden veel zaken nogal luchtig en met de nodige dosis humor gebracht, waardoor het nooit een te zware film wordt. En dit relativeren zorgt ervoor dat Papillon continu een goede en vermakelijke film blijft om naar te kijken. Misschien dat de totale duur met zo`n 150 minuten wat aan de lange kant is, iets wat je merkt in de naar mijn optiek opvullende scènes die tegen het einde veel voorkomen en die een kleine smet op de film vormen. Desalniettemin zorgt Papillon voor een heerlijke avond vermaak, gevuld met voldoende actie, avontuur en humor om alle hedendaagse matige films weer even doen te vergeten.

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 8 7 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Lord of the Flies (avontuur / drama : 6.5)
- Rob Roy (drama / avontuur : 8)
- Everything Is Illuminated (drama / avontuur : 7.5)
- Back to the Future (avontuur / familie-film : 8.5)
- Indiana Jones and the Last Crusade (avontuur / actie : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Papillon
Papillon
Papillon
Papillon
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Papillon

Papillon vertoont de wanhopige ontsnappingspogingen van een aantal gedetineerden in een gruwelijke gevangenis in Frans Guyana. In deze gevangenis gaan mensen om de haverklap dood, vinden martelingen plaats en worden mensen bij het kleinste beetje in een gruwelijke stiltecel maandenlang opgesloten.

Henri Carriere is een sterke man zowel fysiek als mentaal. Louis Dega is een nerd maar heeft een aardige som geld weten mee te krijgen. Zij sluiten de overeenkomst dat Henri Louis zal beschermen in ruil voor geld zodat Henri kan vluchten. Voordat Henri de eerste ontsnappingspoging kan wagen, wordt hij echter 2 jaar de stiltecel ingegooid doordat hij Louis verdedigde. Louis heeft zich inmiddels omhooggewerkt als gevangene en mag administratief werk doen. Hij wil niet meer vluchten, maar Henri kan aan niets anders denken. Op de avond van de ontsnapping, helpt Louis. Hij wordt echter gesnapt en moet meevluchten. De vlucht gaat goed. Ze belanden op tropische eilanden etc. Maar zowel Henri als Louis hebben niet door hoe lang de weg tot vrijheid nog voor ze zal zijn...

Ik heb deze film lang geleden al een keer gezien. Het is echt een avontuurlijke en spannende film. En zeer mooi en sfeervol gemaakt. Ik zag wel een aantal foutjes hier en daar die engiszins storend waren (regen bij heldere hemel enzo). Maar afgezien hiervan is de film erg mooi. De extreemheid van het verhaal voegt ook veel toe. Daarnaast een pluim voor het schitterende acteerwerk van met name Henri en Louis. Ze veranderen vluchtenderwijs in grijze oude mannetjes die steeds minder grip hebben op hun geestelijke en fysieke gezondheid.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 8 8 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- Life of Pi (avontuur / drama : 9)
- The Straight Story (avontuur / drama : 8)
- The Impossible (Lo Imposible) (drama / avontuur : 6.5)
- Everything Is Illuminated (drama / avontuur : 6)
- The Way Back (avontuur : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobers categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Papillon

Aan de recensie van Boobers valt niet bijster veel toe te voegen of aan te merken.

Papillon
is een sfeervolle gevangenisfilm die vooral gedragen wordt door de vertolkingen van Steve McQueen en Dustin Hoffman. We krijgen een goed beeld van de inhumane toestanden die het gevangenisstelsel in Frans-Guyana met zich meebrengt. De weerslag die dit heeft op hieraan onderworpen individuen wordt dramatisch, maar zonder sentimentele opsmuk gebracht.

De twee hoofdpersonen behoren tot de weinige karakters die het ritje uitzingen. Zonder psychische kleerscheuren komen ze er echter niet vanaf.

Papillon
staat garant voor avondvullend vermaak, maar kan door de broeierige toonzetting gecombineerd met de lange speelduur voor sommigen een lange zit zijn. Desalniettemin is het deze rolprent van Franklin J. Schaffner (o.a. Patton en The Boys from Brazil) er een waarvan de sfeer vaak gekopieerd is, maar zelden tot nooit geëvenaard. Het is in mijn optiek sowieso een must de film minimaal eens te zien.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 7 8 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- The Straight Story (avontuur / drama : 7)
- L'isola degli uomini pesce (avontuur / fantasy : 7)
- The African Queen (avontuur / humor : 7)
- Apocalypto (avontuur / actie : 6.5)
- Io monaca... per tre carogne e sette peccatrici (avontuur / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?
Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand