Everything Is Illuminated

Recentelijk heb ik Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer gelezen. Mede door de goede karakter-uitdieping en de speelse wijze waarop het toch zware verhaal werd verteld, ben ik behoorlijk te spreken over dit boek. Dat mijn oog op de dvd van Everything is Illuminated viel is dan ook enkel te verklaren doordat de naam van deze schrijver op de hoes staat. In de hoop een film te zien die even goed is als een ander boek ben ik met aardige verwachtingen aan dit drama begonnen. Allereerst het verhaal.....

Jonathan Safran Foer is een Jonge Amerikaanse Jood. Zijn grootmoeder is in de Tweede Wereldoorlog gevlucht uit Oekraïne. Zij heeft echter nooit veel verteld over Jonathan's grootvader, die niet naar Amerika is gekomen. Op haar sterfbed geeft ze een foto aan Jonathan waarop zijn opa en een andere vrouw zijn afgebeeld. Volledig geïntrigeerd door deze foto gaat de jonge verzamelaar en schrijver naar Oekraïne om de geschiedenis van zijn familie te kunnen achterhalen. De twee mannen die Jonathan moeten rondrijden naar het dorpje waar zijn oma ooit gewoond heeft zijn niet van het kaliber snugger. Alex is een jonge whigga uit Odessa, die een zeer eenzijdig beeld van de Westerse wereld heeft. Zijn opa Alexander heeft ergens in het verleden een trauma opgelopen, waardoor hij nu contactgestoord is en eigenlijk nergens zin in heeft. De rondreis verloopt echter absoluut niet zoals Jonathan verwacht had. Zijn gidsen blijken incompetente prutsers te zijn die geen flauw benul van de omgeving hebben. Hierdoor brengt de reis ze naar allerlei plaatsen waar ze niet moeten zijn en ontmoeten ze hier zeker niet altijd even vriendelijke, bijzondere Oekraïners. Jonathan's reis lijkt een fiasco te worden, totdat ze toch een persoon ontmoeten die in het dorpje van zijn opa heeft gewoond. Deze oude vrouw is totaal wereldvreemd. Ze denkt dat de oorlog nog steeds bezig is en leeft volledig afgezonderd op het platteland. Toch weet zij veel meer van Jonathan's opa dan hij verwachtte. Daarnaast blijkt hij een wel heel bijzondere link met zijn twee chauffeurs te hebben. Zonder de plot hier te onthullen, kan ik in ieder geval zeggen dat door een gebeurtenis tijdens de oorlog alle hoofdpersonen dichter bij elkaar staan dan ze ooit voor mogelijk hadden kunnen houden.

Om maar eens met de deur in huis te vallen: Everything is Illuminated is een prachtige film. Niet vaak heb ik zo'n indrukwekkende film gezien, waardoor ik zo nu en dan behoorlijk geraakt werd. En dat voor een genre dat me normaal gesproken niet echt ligt. Dat deze momenten zich in deze film hebben voorgedaan komt in eerste instantie natuurlijk door het verhaal. De plotwending is emotioneel krachtig en diept een belangrijk gegeven uit het leven van Jonathan uit. Alle krediet hiervoor leg ik natuurlijk neer bij de schrijver van dit verhaal, waarvan ik overigens niet weet of het autobiografisch is. Een zekere humorische ondertoon kan deze film bovendien ook zeker niet ontzegd worden. De kracht van het verhaal wordt daarnaast enorm versterkt door schitterend camerawerk en fantastische begeleidende Russisch-Jiddische muziek. De Oekraïense landschappen zijn erg mooi en zeker de still shots, waarin vaak slechts een enkel object of subject in beweging is, zijn uitermate sfeervol. Wat Everything is Illuminated nog beter maakt is het feit dat dit het regiedebuut is van Liev Schreiber en dat buiten Elijah Wood alle karakters met deze film hun acteerdebuut maken. Eigenlijk is er geen enkel negatief punt aan deze film op te noemen. Ik ben heel benieuwd hoe een tweede kijkervaring zal bevallen en dan zeker of het verhaal nog dezelfde impact op me weet te maken. Na deze verfilming van het debuut van Foer wacht ik nu al op de verfilming van zijn eerder genoemde boek. Ik ga in ieder geval zeker naar de boekenwinkel om een kopie van Everything is Illuminated op de kop te tikken.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 8 8 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Rob Roy (drama / avontuur : 8)
- Papillon (avontuur / drama : 7.5)
- Lord of the Flies (avontuur / drama : 6.5)
- American Beauty (drama / humor : 9)
- Boogie Nights (drama / erotiek : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Everything Is Illuminated
Everything Is Illuminated
Everything Is Illuminated
Everything Is Illuminated
Everything Is Illuminated




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Everything Is Illuminated

De beschrijving van het verhaal kan je bij Boobema lezen! Deze beschrijving klopt grotendeels, al vond ik zelf van een plotwending geen sprake. Bij zo'n film is het vanzelfsprekend dat de karakters meer met elkaar te maken hebben dan aanvankelijk doet geloven. Dit feit was na de halve film al overduidelijk, waardoor ik het einde als nogal langdradig ervaarde. In dit tweede deel verdwijnt bovendien de humor grotendeels en wordt je geweten overspoeld met emotionele scenes. Dat heeft bij mij altijd een averechtse werking. Zeker als het al overduidelijk is hoe het zit maar ze elkaar alsnog tien jaar in de ogen moeten kijken. Daarbij vond ik de emotionele scenes te gelikt. Het viel me mee dat er niet een glinsterende traan over een wang vloeide. De jodenverheerlijking gaat ook op je zenuwen werken.

Qua drama vond ik de film dus matig. Het is in feite een eenlijnig verhaal waarin Elijah Wood op zoek gaat naar the one ring. De relaties en emotionele problemen van de hoofdpersonen, zijn erg simpel. Dit negatieve punt wordt echter goedgemaakt door erg sfeervolle en mooie beelden van de glooiende landschappen van Oekraïne. Ik vind het geweldig als ze een indrukwekkende shot weten te maken van iets alledaags, zoals een graanveld met blauwe lucht en witte wolkjes. Ieder beeld heeft een bepaalde intensiteit, versterkt door krachtig kleurgebruik. Een tweede sterk punt aan de film zijn de personages. Elijah speelt consequent lekker star en stijf wat in sterk contrast is met Eugene Hutz, wiens karakter juist een soort fout-charmante player is. De grootvader doet het ook goed, ook al is het een simpele rol. De muziek is bijpassend en goed gekozen. Dus Everything is Illuminated verdient uiteindelijk een voldoende, maar er zijn veel betere films in het genre.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 8 6 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The Impossible (Lo Imposible) (drama / avontuur : 6.5)
- Life of Pi (avontuur / drama : 9)
- Papillon (avontuur / drama : 8)
- The Straight Story (avontuur / drama : 8)
- Smultronstället (Wild Strawberries) (drama / speelfilm : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobers categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?








Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand