Pour Elle

Pour Elle was in 2008 het speelfilmdebuut van regisseur Fred Cavayé, die enkel wat korte filmpjes op zijn naam had staan. Pour Elle werd een doorslaand succes, ook internationaal. Hollywood kocht de rechten en de film kreeg een remake getiteld The Next Three Days, met in de hoofdrol Russel Crowe. Cavayé had ook al veel succes met de opvolger A Bout Portant (Point Break).

Julien en Lisa zijn gelukkig getrouwd. Ze hebben een zoontje, Oscar, en werken beiden, hij als leraar, zij als secretaresse, om de touwtjes aan elkaar te knopen. Op een dag wordt hun leven op zijn kop gezet: de politie valt binnen en arresteert Lisa voor moord. Eerder die dag is haar bazin vermoord, en alles wijst in haar richting: ze heeft eerder die dag ruzie gehad met het slachtoffer, er zit bloed op haar jas, en haar vingerafdrukken zitten op het moordwapen.

In een korte, maar effectieve flashback leren we dat Lisa onschuldig is. Door onverschilligheid van politie en gerecht, wordt Lisa toch tot een lange gevangensistraf veroordeeld. Ze weet zich met de situatie geen raad en doet na verloop van tijd een zelfmoordpoging. Ook Julien raakt compleet in de war. Uiteindelijk ziet hij slechts één uitweg: Lisa uit de gevangenis bevrijden om samen met haar en Oscar naar het buitenland te kunnen vluchten.

Deze vrije variant op Prison Break is inderdaad een voltreffer. Pour Elle krijgt werking dankzij het ranzendsnelle script en het voortreffelijke acteerwerk van beide hoodrolspelers: ze moeten ‘doodgewone’ Fransen voorstellen, en zijn mede zo overtuigend omdat ze er ook zo uitzien. Vooral Lindon is honderd procent geloofwaardig als geplaagde burgerman, die zijn leven in elkaar ziet storten. Als je zo iemand door Russel Crowe laat spelen, sorteer je natuurlijk een heel ander effect.

Natuurlijk valt er ook wel wat op Pour Elle aan te merken. Politie en gerecht worden wel als érg onverschillig en onbeschoft neergezet. Zoals wel vaker in dit soort thrillers, moet je niet al te lang over sommige plotwendigen nadenken. In het laatste halfuur beginnen de toevalligheden zich op een hinderlijke manier op te stapelen. Niettemin: deze Cavayé weet hoe hij je op het puntje van je stoel moet houden. In sommige scènes is de spanning haast letterlijk te snijden.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 7.5 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- La Femme Infidèle (The Unfaithful Wife) (thriller / drama : 8)
- Que la bête meure (thriller / drama : 8)
- Desu nôto (Death Note) (thriller / fantasy : 7.5)
- Obsession (thriller / romantiek : 7.5)
- Schemer (thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Pour Elle
Pour Elle
Pour Elle
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand