The Living Daylights

Na het avontuur voor bejaarden A View to a Kill besloot Roger Moore er eindelijk een punt achter te zetten. Hij werd vervangen door de twintig jaar jongere Timothy Dalton. Hoewel hij reeds eerder in de running was geweest voor de rol, was Dalton ditmaal niet de eerste keuze: producer Broccoli wilde liever Pierce Brosnan, maar die had verplichtingen elders. Acht jaar later zou Brosnan alsnog Bond worden.

Bond wordt opgeroepen om in Bratislava een Russiche overloper, generaal Koskov, te beschermen. Hij krijgt opdracht om eventuele scherpschutters die het op Koskov hebben voorzien zonder pardon neer te schieten. Bond krijgt inderdaad een vrouwelijke scherpschutter in het oog, maar spaart in een opwelling haar leven. De Russen geven het niet op en sturen een huurling achter Koskov aan, die er in slaagt de overloper terug te brengen tot achter het IJzeren Gordijn. Bond vertrouwt de zaak niet en spoort de vrouwelijke scherpschutter op. Ze blijkt samen te werken met Koskov, die een verbond heeft gesloten met een oorlogszuchtige wapenhandelaar, een self-made militair met een obsessie voor beslissende veldslagen uit de wereldgeschiedenis …

Dalton is vrij goed als Bond (hij lijkt werkelijk te acteren), maar Joe Don Baker (als de wapenhandelaar Whitaker) en onze eigen Jeroen Krabbé (als Koskov) snoepen eenvoudig de film van hem af. Met name Krabbé is uitstekend op dreef als de glibberige Koskov, een man die zelfs een paling te glad af zou zijn. Doordat Dalton in uitstekende conditie was, kon ook wat meer vuurwerk worden gegeven tijdens de actiescènes. Met name het slot is buitengewoon spectaculair. Er zijn enkele zeer geslaagde scènes, zoals de scène in Bratislava, en de dood van Whitaker, temidden van zijn maquettes van beroemde veldslagen.

De geest van Moore lijkt soms nog rond te waren, met name tijdens de achtervolgingsscènes, die weer eens worden ontsierd door flauwe grappen. Het script zit redelijk in elkaar, met een paar verrassende wendingen en een goede spanningsopbouw. Het gedeelte dat zich in Afghanistan afspeelt, laat zich echter wat ongemakkelijk bekijken. De muhjahedeen werken samen met opiumsmokkelaars om hun revolutie te bekostigen, maar uiteindelijk zijn ze de kwaadste niet en kiezen ze op het beslissende moment de zijde van Bond.

Bijzonderheden:

·         In verband met gezondheidsreden van de acteur Walter Gotell, kreeg zijn personage, generaal Gogol, een opvolger: generaal Poesjkin. Gogol en Poesjkin zijn de namen van twee befaamde Russische schrijvers uit de Negentiende Eeuw. In de literatuur ging Poesjkin vooraf aan Gogol.

·         Niet alleen Bond werd vervangen, ook Miss Moneypenny onderging een verjongingskuur: Lois Maxwell werd vervangen door de 34 jaar jongere Caroline BlissFX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Conan the Barbarian (actie / avontuur : 7)
- Thunderball (actie / avontuur : 7)
- Octopussy (actie / avontuur : 7)
- The Spy Who Loved Me (actie / avontuur : 7)
- Robin Hood (Director's Cut) (actie / avontuur : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Living Daylights
The Living Daylights
The Living Daylights
The Living Daylights
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand