My Bloody Valentine (1981)

Omdat de 3D-versie met twee verschillende recensies is vertegenwoordigd op de site, dacht ik dat ook het origineel uit 1981 wel een plaatsje verdiende. Quentin Tarantino noemde dit ergens zijn favoriete slashermovie. De film is ook bekend omdat de MPAA, de Amerikaanse keuringscomissie, maar liefst negen minuten liet verwijderen voordat ze de film vrijgaf. Pas in 2009 werd een uncut versie op DVD uitgebracht. Indien u op een kortere versie stuit, kunt u de verwijderde scènes altijd nog op You Tube bekijken.

De film speelt zich af in Valentine Bluff, een fictief mijnstadje op het schiereiland Nova Scotia (Canada). Twintig jaar geleden kwamen, op Valentijnsdag, bij een gasexplosie vijf mijnwerkers vast te zitten onder de grond. De opzichters hadden hun post te vroeg verlaten om mee te kunnen doen aan de festiviteiten, en de mijnwerkers werden vergeten. Slechts één van hen overleefde de ramp, Harry Warden ... door de andere vier op te eten. Sindsdien is het nooit rustig geweest in het mijnstadje, en nu is Harry Warden terug ...

Is My Bloody Valentine echt iets bijzonders? Nou, er zijn een paar opvallend sterke scènes: de kannabalistische flashback jaagt je de stuipen op het lijf, en er is ook een angstaanjagende scène met opgehitste honden. De slotscène, met de moordenaar die dieper doordringt in de mijn en daarbij een liedje zingt, is een klein meesterwerkje. Maar die scènes zijn ingebed in een standaard slasher movie met alle bekende ingrediënten. De eertijds verwijderde momenten zijn het gebruikelijke hakwerk en ogen nogal nep. De acteus  die voor teenagers spelen zijn allen ruim in de twintig, en met uitzondering van de blonde Lori Hallier niet al te bijzonder. Qua opbouw en vormgeving lijkt My Bloody Valentine sterk op Friday the 13th, maar voor een aantal individuele scènes heeft regisseur George Mihalka duidelijk gekeken naar John Carpenter’s Halloween. Eén scène (verwijderd in de kortere versies) is gekopieerd uit The Texas Chainsaw Massacre.

 



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6 7 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Halloween (horror : 8)
- Jaws (horror / fantasy : 7.5)
- Black Christmas (1974) (horror : 7.5)
- When a Stranger Calls (horror / thriller : 7.5)
- Sisters (horror / thriller : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



My Bloody Valentine (1981)
My Bloody Valentine (1981)
My Bloody Valentine (1981)




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand