Rescue Dawn

Rescue Dawn vertelt het waargebeurde verhaal van Dieter Dengler, een vechtpiloot ten tijde van de Vietnam oorlog, die na een crash in een gevangenenkamp in Laos belandt.

Christian Bale speelt een bijzonder aardige rol als Dieter Dengler. Hij gaat er steeds verrotter uitzien, naarmate de film vordert. Zienderogen vermagert hij, maar de wil van zijn personage om te overleven prevaleert. Ook de andere twee voornaamste personages die vrij getraumatiseerd zijn na een aantal jaren in het kamp, gespeeld door Steve Zahn en Jeremy Davies, weten goed te overtuigen.

De film begint wat weifelend en afgezaagd, maar weet gaandeweg steeds meer te boeien. Het is een oorlogsfilm die draait om de dramatische aspecten en niet om de actie. Het verhaal, hoewel niet vrij van clichés, zit goed in elkaar en komt dankzij het vakkundige acteerwerk aardig uit de verf.
 
Rescue Dawn
 
Dengler crasht dus en wordt gevangen genomen. Hij komt terecht in een vrij onprettig kamp in Laos, waar hij meteen plannen ontwikkelt om te ontsnappen. De tijd in het kamp, de ontsnappingsplannen en de ontsnapping zelf weten te boeien. Bovendien leveren de Thaise settings meerdere mooie plaatjes op.

Werner Herzog is geen Hollywood regisseur en dat kun je merken. Hij kiest vaak voor afwijkende invalshoeken en zorgt ervoor dat het geen tranentrekker wordt. Hiervoor alle lof. Er dient wel aangetekend te worden dat Dengler in de werkelijkheid veel gruwelijker dingen meemaakte, die hier niet getoond worden. Herzog´s overdaad aan fade to black overgangen kon ik niet waarderen. Op storende wijze onderbreken ze de film. De gebruikte stock footage is er redelijk ingemonteerd, al zijn er duidelijke verschillen in grofkorreligheid en contrast. Voor de rest valt er technisch niet zoveel aan te merken.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Der Untergang (drama / oorlog : 6)
- Walker (oorlog / avontuur : 7.5)
- Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun) (oorlog / horror : 7.5)
- Cross of Iron (oorlog : 7)
- The Lost Battalion (oorlog : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Rescue Dawn
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand