Commando suicida

Een groep uiteenlopende militaire figuren wordt bijeengeraapt voor een missie in de tweede wereldoorlog. Het zooitje krijgt eerst een zware training alvorens te vernemen wat ze moeten gaan doen. Een militair vliegveld van de Nazi's moet worden opgeblazen. De missie is uiterst riskant en de groep staat er feitelijk alleen voor. Al snel wordt duidelijk dat niet iedereen het zal kunnen navertellen...

Bescheiden Spaans/Italiaanse oorlogsproductie die een routineus pad bewandelt, doch desondanks nergens vervelend is. Zoals vaak het geval bij oorlogsfilms, wordt voor de plot leentjebuur gespeeld bij de klassieker The Dirty Dozen, dat een jaar eerder werd gedraaid. Hier houden de gelijkenissen echter op. Suicide Commandos heeft slechts een fractie van het budget van de voornaamste inspiratiebron en moet het derhalve doen met mindere settings, goedkope effecten en een rolbezetting met minder klinkende namen. Wat dat laatste betreft is het goed dat ik me enigszins heb bekwaamd in de Italiaanse genrefilm, waardoor een aantal gezichten me alsnog bekend voorkwam. Zo  nemen onder meer karakter acteurs Luis Dávila en Frank Braña bijrollen voor hun rekening, terwijl de Amerikaanse cultacteur Aldo Ray de hoofdrol speelt. De effects zijn vooral opvallend slecht wanneer een aantal vliegtuigen van de Nazi's in de hens wordt gezet. Overduidelijk zijn het namelijk modelvliegtuigjes die aan het smeulen zijn. Maar ach, dat heeft dan ook wel weer zijn charme.

Suicide Commandos
is een van de vele Europese genrefilms uit de jaren '60 die waarschijnlijk de vergetelheid wacht, tenzij een dvd distributeur er heil inziet om er geld in te steken. Ik had het fortuin een Duitse vhs (label: UFA) van de prent, onder de titel Kommandounternehmen Burning Eagle, op de kop te tikken. De Duitse nasynchronisatie is niet eens zo heel slecht deze keer en het beeld is enigszins letterboxed, waarbij er niet veel beeldinformatie mist.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
4 6 6 4 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Walker (oorlog / avontuur : 7.5)
- Hei tai yang 731 (Men Behind the Sun) (oorlog / horror : 7.5)
- Cross of Iron (oorlog : 7)
- The Lost Battalion (oorlog : 7)
- Kommando Leopard (oorlog / actie : 6.5)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Commando suicida
Commando suicida
Commando suicida
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand