Sicko

Michael Moore's documentaires weten altijd veel media-aandacht te krijgen aangezien hij telkens erg controversiële onderwerpen aansnijdt. Zo ook met Sicko. Hij zet zijn vroegere stijl van documentairemaken voort. Dit keer de Amerikaanse gezondheidszorg onder de loep nemend. Het is een onderwerp die ons Europeanen niet bijster veel aangaat. Maar aangezien het om een documentaire van mr.Moore gaat, ben je verzekerd van een werkje dat heerlijk doordrenkt is met sarcasme, flauwe grapjes en emotionele momenten. En het blijft op een makkelijk verteerbaar niveau. Samengevat: Erg onderhoudend! Mee eens of oneens, dat is toch genoeg reden om te kijken?

De documentaire zit erg logisch in elkaar. Het voelt bijna alsof je begrijpt hoe zijn zoektocht is geweest om tot de conclusie te komen dat de Amerikaanse gezondheidszorg zuigt van alle kanten. Deze tocht brengt hem ook naar Frankrijk en naar Engeland, waar gezondheidszorg grotendeels gratis is. Uiteraard levert dit een aantal hilarische momenten op, waarbij Moore probeert uit te vinden of er echt niet een betaling ergens plaats vindt.

Daarnaast vind ik dat Moore een pluim verdient voor het laatste deel van de documentaire. Hierin gaat hij naar Cuba, samen met de hulpverleners van 9/11 die nu ziek zijn geworden door gevaarlijke stoffen op de plek van de twintowers. Deze mensen zijn, net als in de showbusiness, eventjes helden geweest in Amerika maar kregen na hun befaamdheid geen gezondheidszorg toegekend van de Amerikaanse staat waardoor ze in de goot zijn beland. Ze bezoeken eerst Guantanamo Bay omdat de vermeende terroristen hier wel gezondheidszorg krijgen. Ze worden niet toegelaten, maar zijn wel vriendelijk welkom voor behandeling in Cuba! Auw!

Ik ken de Amerikaanse gezondheidszorg niet. Maar als het zo triest is als getoond wordt in dit werkje, dan hangt het tegen afschuwelijk en onmenselijk aan. Moore dikt meestal wel het een en ander aan. Er zullen ook wel veel succes-stories zijn, die hij niet toont. Hoe dan ook, er zou heel wat meer gestaakt moeten worden in het land!FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- The power of Nightmares (documentaire : 9)
- 9/11 Loose Change (2nd edition) (documentaire : 8.5)
- 9/11: Press for Truth (documentaire : 8.5)
- Planet Earth (documentaire : 8.5)
- The Blue Planet (documentaire : 8)


Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Sicko
Sicko
Sicko
Schone Handen:
harses willem...
The Perks of Being a Wallflower:
liuy54321...
:
Dat je klaarblijkelijk niets van de film hebt begrepen, kan de beste overko...
Valerian and the City of a Thousand Planets:
Moet je zelf weten. Zie maar wat je het beste vindt. Als de besprekingen mi...
The Boy in the Striped Pyjamas:
ik vind het echt leuk dat er zulke films zijn. vooral het einde is super le...
Kruistocht in Spijkerbroek (Crusade in Jeans):
Tv ...
Fury:
ik kan hier echt van genieten , super gezellig...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht