Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Volgens mij kent iedereen tegenwoordig Borat wel. Na het succes van Ali G wist Sacha Baron Cohen ook met succes dit typetje te creëren. Borat is een Kazachstaanse televisie-reporter, die om kennis te nemen van de Westerse cultuur interviews houdt met semi-bekende personen en vertegenwoordigers van allerlei belangenverenigingen. Hierbij is het belangrijk te weten dat die interviews absoluut niet serieus te nemen zijn, terwijl de geïnterviewden er geen weet van hebben dat ze in de maling worden genomen. Wanneer Borat gewoon 'serieus' zijn absurde vragen stelt, wordt er vaak met schaamte richting zijn vertoning gekeken.

Afijn, in deze film -de tweede van Baron Cohen, de eerste was Ali G Indahouse- speelt Borat de hoofdrol. In opdracht van de Kazachstaanse regering mag hij afreizen naar de US&A om hier de Amerikaanse samenleving te ervaren. Samen met zijn vriend/collega Azamat reist hij af naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Hier ziet Borat een aflevering van Baywatch, waardoor hij verliefd wordt op Pamela Anderson. Niet wetende dat zij een actrice is, besluit hij af te reizen naar Californië om haar ten huwelijk te vragen. Ondertussen moet er wel aan de televisieshow gewerkt worden, dus vinden er allerhande interviews en ontmoetingen plaats met de lokale bevolking. De reis verloopt weinig succesvol en een dieptepunt voor Borat wordt bereikt wanneer hij er achter komt dat Pamela helemaal geen maagd meer blijkt te zijn.

Dat je deze film moet laten liggen, tenzij je een Borat-freak bent, zoals Boobers hieronder stelt is volstrekte onzin. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat iedereen van deze film kan genieten, en Borat-freaks alleen maar des te meer. Ook zijn opmerking dat het niveau van de humor nergens goed is, doe ik van de hand als onzin. Borat biedt op sommige vlakken welhaast baanbrekende humor *. Dit is vooral terug te zien in de lompheid van sommige grappen, waarbij vooral Joden, Amerikanen en Kazachstan het moeten ontgelden. Niet voor niets waren er meerdere rechtzaken tegen de producenten van Borat nadat de film uit is gekomen en kwam er veel kritiek over het zogenaamde antisemitische en anti-Amerikaanse karakter. Waarom Boobers sommige scènes dan weer extreem vindt is me niet duidelijk. Extremiteiten worden namelijk niet opgezocht, althans, niet als je het nodige gewend bent in de hedendaagse cinematografie. Iemands naakte, behaarde reet zien is mijns inziens niet per definitie extreem. Ach ja, laten we maar stellen dat Boobers ofwel niets begrepen heeft van deze film, of in een slechte bui was toen hij het cijfer uitdeelde, of –en dat is het meest aannemelijk- dat hij zijn gevoel voor humor verloren heeft. Borat is namelijk een van de beste komedies van de laatste jaren en weet meer vernieuwend te zijn dan de meeste andere releases in het genre. Aanrader!

* Ik ben me ervan bewust dat Borat ook al een karakter was in Baron Cohens televisieshow Da Ali G Show. Desalniettemin is het cijfer dat ik hier uitdeel voor originaliteit behoorlijk hoog te noemen. Zie dit dan als een beloning voor de verdiensten in genoemde show.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 7 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Super Size Me (documentaire / humor : 7)
- Monty Python and the Holy Grail (humor / fantasy : 10)
- Little Nicky (humor : 8.5)
- Monty Python`s Life of Brian (humor : 8.5)
- Abel (humor / drama : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Ali G vond ik altijd wel geinig! Dus met goede hoop begon ik aan Borat. Ik moet zeggen dat het uiteindelijk tegenviel. De grappen zijn erg voorspelbaar en wel heel erg van het niveau onderbroek. Met dit laatste heb ik over het algemeen geen probleem. Maar onderbroeken komen in alle soorten en maten: het niveau onderbroekenlol van bijvoorbeeld Naked Gun of Hot Shots wordt nooit gehaald. Het gaat zichzelf ook herhalen op gegeven moment.

Een belangrijk aspect aan de film is het feit dat het amateuristisch is opgenomen. Soms lijkt het wel op Jackass. Dit zorgt ervoor dat het lekker rauw aanvoelt. Maar uiteindelijk heeft de film mij weinig aan het lachen gebracht. Uitzondering zijn de Jodengrappen en een paar extreme scenes waarin ze naakt gaan vechten etc. Deze scenes zijn wel onderhoudend, maar tegelijkertijd een trieste poging om een slechte film boeiend te houden en spraakmakend te maken. Dus laat deze film liggen, tenzij je echt een Borat-freak bent!



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
3 4.5 4 4.5 4

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobers:
- This Is Spinal Tap (humor / documentaire : 7)
- Super Size Me (documentaire / humor : 7)
- Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (humor / oorlog : 9)
- The Acid House (humor / speelfilm : 9)
- Monty Python's The Meaning of Life (humor / animatie : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobers categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobers categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?




Most Jewish egg-hatchings everrrr...




Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand