Cool Hand Luke

Luke is een rebelse gast, die wegens dronkenschap en vernieling in het gevang belandt. Dit houdt in: Werken in de brandende zon, wedstrijdjes eieren eten en een hoop male bonding. Toch vindt Luke het er niet echt top en probeert hij continu te ontsnappen. De cipiers die dit hebben laten gebeuren, zijn dan ook niet zo'n fan van Luke. Bij terugkomst doen ze er alles aan om de 'onbuigzame' Luke te breken...

Waarom deze film doorgaat voor een klassieker, is me een raadsel. Het enige dat bovenmaats is aan deze jaren '60 productie is de cinematografie. Het acteerwerk is bij vlagen lachwekkend slecht en de plot herbergt de nodige clichés. Gepoogd is hier een realistisch gevangenisdrama te brengen, maar in die opzet wordt totaal niet geslaagd. Cool Hand Luke oogt meer als een zomerkamp-verslagje. Het is eigenlijk reuzegezellig in de bak, waar iedereen wel erg vriendelijk tegen elkaar is.
 
Dit brengt me op de factor homo-erotiek, die van stuitende proporties is. Nota bene: de fragmenten waarin de gevangen een shirt aan hebben, zijn op een hand te tellen. Enfin, hierdoor kan er echter wel flink wat worden afgelachen. Vooral de walgelijke relatie tussen de titelpersoon en Dragline -van wie Luke waarschijnlijk de bitch is- weet de lachspieren op tenenkrommende wijze te bedienen. Je begrijpt het waarschijnlijk al: Ik vond Luke niet zo'n coole kerel, wat hij hier toch echt moest voorstellen.

Samenvattend kan gesteld worden dat deze film (onbedoeld) op bepaalde punten vrij vermakelijk is. Dan moet je er echter niet in je eentje naar kijken. Om de homo-erotische cirkel rond te krijgen, dien je de prent met wat vrienden en de nodige pinten te aanschouwen. Vermaak (nou ja) gegarandeerd! De film duurt trouwens veel te lang.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 5 5 5 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- Citizen Kane (drama : 8)
- Factotum (drama / humor : 7.5)
- Hard Times (drama / sport : 7.5)
- Off Screen (drama / thriller : 7)
- Ivansxtc (drama : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Cool Hand Luke
Cool Hand Luke
Cool Hand Luke




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand