Flodder

Omdat de familie Flodder jarenlang op vervuilde grond heeft gewoond, krijgt ze van de gemeente een nieuwe woning aangewezen. Sjakie, de sociaal werker van de gemeente, heeft een villa geregeld in de chique wijk Zonnedael. Dat de buurt hier niet zo blij mee is blijkt wanneer de familie aankomt. Deze bestaat namelijk uit enorme a-sociale paupers.

Tuig van de riggel, of schorriemorrie zoals de buurvrouw het mooi weet te zeggen. De Flodders zijn lui, werken niet en maken een zooitje van de buurt. Ma Flodder stookt illegaal whiskey en maakt een zootje van de supermarktauto die door de buurt rijdt. Zoon Kees krijgt bonje met de jongens van de tennisvereniging nadat ie tennismeisjes heeft staan bespieden bij een wedstrijd. Dochter Kees is een slet en neukt maar al te graag met de buurman -Maar buurman.... wat doet u nu??- om hem te kunnen chanteren en een nieuwe auto te kunnen scoren.

Op deze manier weten alle Flodders wel iets te doen waardoor de buren een hekel krijgen aan het gezin. Het begint de buurt zo hoog te zitten dat ze een spoedbijeenkomst bijeenleggen om een actieplan te bedenken. Laat Johnny Flodder hier nou net binnen komen lopen met de mededeling dat hij zich gaat verloven met Yolanda en daarom de hele buurt uitnodigt voor een verzoeningsparty. Yolanda is echter "een van ons soort", van de welgestelden uit de buurt dus. Dit valt niet helemaal goed, vooral niet bij Yolanda`s man. Terwijl het feestje in volle gang is en alle buurtbewoners zich uitermate vermaken, haalt Yolanda`s man een tank en schiet hij het huis van de Flodders kapot.

Heerlijk typische komedie van Dick Maas, zoals ze alleen in Nederland gemaakt kunnen worden. Flodder is doorspekt met heel veel functioneel (?) naakt en politiek incorrecte situaties. Het afschilderen van een paupergezin wordt zo stereotype gedaan dat het bijna ongeloofwaardig wordt. Dit zorgt er echter wel voor dat je als kijker nog meer kunt lachen om de clashes tussen familie Flodder en de koude kak van de buurtbewoners. Dit is zo`n film die je na tien keer kijken nog steeds vermakelijk kunt vinden, omdat veel grappen gewoon echt ijzersterk zijn.

Mijn favoriete karakter is Sjakie, een gruwelijk linkse, geitenwollensokken sociaal werker van de gemeente. Dat soort types lopen er tegenwoordig niet veel meer van rond, maar Sjakie weet zijn rol met furore neer te zetten. Topscènes zijn er wanneer Sjakie`s benen in de fik komen te staan en hij snel naar het zwembad moet rennen om ze te blussen, en wanneer hij op de bank zit bij Flodder en sneaky even ruikt aan een slipje.

Ook Nelly Frijda weet te overtuigen in haar rol als Ma Flodder. Zij ziet er echt heel erg ranzig en verrot uit en doet dan ook regelmatig denken aan Ma Tokkie. Op zich geen compliment, maar gezien deze film is het wel zo bedoeld. Flodder is een echte Nederlandse klassieker, die destijds de bioscooprecords doorbrak. Dat er tegenwoordig zo weinig informatie over te vinden is op het internet verbaast me dan ook ten zeerste.

Links naar de Flodder recensies op FilmBoob:

Flodder (1986)
Flodder in Amerika! (1992)
Flodder 3 (1995)FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 5 9 8 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Monty Python and the Holy Grail (humor / fantasy : 10)
- Little Nicky (humor : 8.5)
- Monty Python`s Life of Brian (humor : 8.5)
- Abel (humor / drama : 8)
- Erik the Viking (humor / avontuur : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Flodder
Flodder
Flodder
Flodder
Flodder
Schone Handen:
harses willem...
The Perks of Being a Wallflower:
liuy54321...
:
Dat je klaarblijkelijk niets van de film hebt begrepen, kan de beste overko...
Valerian and the City of a Thousand Planets:
Moet je zelf weten. Zie maar wat je het beste vindt. Als de besprekingen mi...
The Boy in the Striped Pyjamas:
ik vind het echt leuk dat er zulke films zijn. vooral het einde is super le...
Kruistocht in Spijkerbroek (Crusade in Jeans):
Tv ...
Fury:
ik kan hier echt van genieten , super gezellig...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Nederland
Land
Dick Maas
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht