Black Panther

Diep in Afrika ligt het kleine land Wakanda, dat welvarend is geworden door een speciaal metaal dat ze in staat stelt technologische hoogstandjes te ontwikkelen. De buitenwereld denkt dat het een van de armste landen ter wereld is, maar verstopt achter een onzichtbare muur bevindt zich juist een van de allerrijkste plekken. Deze positie wordt echter bedreigd door criminelen die uit zijn op het bijzondere metaal en door een jonge Amerikaan die meent recht te hebben op de kroon van het land. Uitdagingen genoeg voor de nieuwe leider T'Challa (a.k.a. Black Panther) die twijfelt tussen het land openstellen voor de wereld of het verborgen houden. 
 
Black Panther is een karakter uit de strips van Marvel en maakte in 1966 zijn stripalbum debuut. Hij is de eerste superheld van Afrikaanse afkomst en daarmee een symbool voor velen, primair in de Verenigde Staten maar natuurlijk ook daarbuiten. Het karakter maakte zijn filmdebuut in de film Captain America: Civil War (2016), alwaar hij toetreedt tot de Avengers. Twee jaar later krijgt hij dus reeds zijn eigen film en in hetzelfde jaar treedt hij ook nog op in Avengers: Infinity War. Gezien het succes van Black Panther is mijn verwachting dat hij nog wel vaker op het witte doek zal verschijnen.
 
Laten we het kort over dat succes hebben. Een film over een zwarte superheld, met een zwarte regisseur, zwarte producers en een vrijwel volledig zwarte cast; niet zo gek dus dat deze film uitermate populair was onder de Afro-Amerikaanse bevolking. Ook daarbuiten kon Black Panther echter op veel bijval rekenen. Het is de op een na best bezochte film van 2018 (na eerdergenoemde Infinity War) en neemt daarmee een derde plek ooit in. Ook zijn er natuurlijk de nodige prijzen aan een dergelijke kraker uitgereikt en lijkt het er zelfs op dat de nieuwe oscar voor beste populaire film aan Black Panther wordt toebedeeld. Tja, en dat allemaal door het Afrikaanse sausje en daarmee gepaard gaande racistische karakter van deze prent….
 
Maar goed, ik vind het onzin om een film te beoordelen op dergelijke predicaten. Lees mijn eerdere recensiewerk erop na en je zult me zelden tot nooit op dat soort beoordelingen betrappen. Ook Black Panther beoordeel ik dus gewoon op zijn merites als superheldenfilm in het Marvel Cinematic Universe. Met als centrale vraag: is dit een goede actiefilm?
 
Ik kan dan niet anders dan concluderen dat Black Panther een beetje tegenvalt. Grafisch valt er veel te genieten, zoals in de prachtige beelden van Wakanda, en ook het acteerwerk – als je door het overdreven accent heen luistert– is niet verkeerd. Maar voor een actiefilm komt er maar erg weinig actie voorbij. De beste scène op dit gebied is er mijns inziens overigens een in Korea (een achtervolging in auto’s) en dus niet een van de vele handgevechten die in Wakanda plaatsvinden. Daar komt bij dat de zwarte panter een nogal saaie superheld is: hij is welhaast onoverwinnelijk en kan niets anders dan hard slaan met zijn scherpe klauwen. Dat ligt natuurlijk aan het bronmateriaal en niet zozeer aan de film, maar alles bij elkaar opgeteld is dit objectief bezien aanvoudigweg niet een van de beste superheldenfilms die er in recente jaren zijn uitgekomen. Neem alleen al het eerdergenoemde Infinity War; dat was nog eens een lekkere actiefilm!


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 7 4 5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- The Avengers (actie / fantasy : 8.5)
- Terminator 2: Judgment Day (actie / science fiction : 8.5)
- Turbo Kid (actie / humor : 8.5)
- X2 (X-Men 2) (actie / fantasy : 8)
- Natural Born Killers (actie / speelfilm : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Black Panther
Black Panther
Black Panther
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand