Carambolages

Carambolages werd gedraaid in 1963, één jaar voor Le Gendarme de Saint-Tropez, de film die Louis de Funès tot een internationale superster bombardeerde. In Carambolages heeft hij nog niet de centrale rol, sterker nog: hij verdwijnt op twee derde van de film compleet van het toneel, met fatale gevolgen voor het komische gehalte van de film.

De handeling is gesitueerd binnen de hoofdzetel van een grote reisorganisatie. De hoofdrol is weggelegd voor Jean-Claude Brialy, destijds een populaire acteur (en seksidool). Brialy speelt een jonge schuinsmarcheerder die is verloofd met de dochter van zijn directe chef maar ook een relatie heeft met zijn secretaresse, de wildebras Solange (Sophie Daumier). Juist op het moment dat hij zijn trouwplannen wil aankondigen, vertelt  Solange hem dat ze zwanger is. Paul heeft veel geld nodig om zijn trouwplannen en avontuurtjes te financieren, en doktert daarom een gewaagd plan uit: Om de top van het bedrijf te bereiken, besluit hij al zijn meerderen één voor één uit de weg te ruimen ...

Het scenario telt een paar aardige vondsten: zo mislukken de moordplannen telkens maar komt het beoogde slachtoffer bij toeval toch om het leven, waardoor Paul ondanks alles blijft stijgen op de maatschappelijke ladder. Helaas is de regie van theaterregisseur Bluwal volkomen futloos en blijkt Brialy (die werkte met regisseurs als Godard, Truffaut en Chabrol) weinig affiniteit te hebben met het komische genre. Het begin (met De Funès) en het einde zijn de beste gedeelten van de film; in de slotscène duikt een erg jonge Alain Delon op als nieuwe employé met duistere plannen: hij laat Brialy in één korte scène zien hoe je een dergelijk dubbelzinnig personage neerzet.


 

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 5 6 5.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Les Vacances de Monsieur Hulot (humor : 8.5)
- La Grande Vadrouille (humor / oorlog : 8)
- Le Corniaud (humor : 8)
- The Nutty Professor (humor : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Carambolages
Carambolages
Carambolages
:
Dat je klaarblijkelijk niets van de film hebt begrepen, kan de beste overko...
Valerian and the City of a Thousand Planets:
Moet je zelf weten. Zie maar wat je het beste vindt. Als de besprekingen mi...
The Boy in the Striped Pyjamas:
ik vind het echt leuk dat er zulke films zijn. vooral het einde is super le...
Kruistocht in Spijkerbroek (Crusade in Jeans):
Tv ...
Fury:
ik kan hier echt van genieten , super gezellig...
Red Sparrow:
moet je doen. is gewoon een prima film dit....
Enemy Mine:
Ik heb `m indertijd ook eens half bekeken (en toen afgezet). leuk idee, sle...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht