Carambolages

Carambolages werd gedraaid in 1963, één jaar voor Le Gendarme de Saint-Tropez, de film die Louis de Funès tot een internationale superster bombardeerde. In Carambolages heeft hij nog niet de centrale rol.

De handeling is gesitueerd binnen de hoofdzetel van een grote reisorganisatie. De hoofdrol is weggelegd voor Jean-Claude Brialy, destijds een populaire acteur (en seksidool). Brialy speelt een jonge schuinsmarcheerder die is verloofd met de dochter van zijn directe chef maar ook een relatie heeft met zijn secretaresse, de wildebras Solange (Sophie Daumier). Juist op het moment dat hij zijn trouwplannen wil aankondigen, vertelt  Solange hem dat ze zwanger is. Paul heeft veel geld nodig om zijn trouwplannen en avontuurtjes te financieren, en doktert daarom een gewaagd plan uit: Om de top van het bedrijf te bereiken, besluit hij al zijn meerderen één voor één uit de weg te ruimen ...

Brialy (die werkte met grote regisseurs als Godard, Truffaut en Chabrol) is een charismatische verschijning, maar lijkt weinig affiniteit te hebben met het komische genre. De bijrollen zijn echter perfect ingevuld en het scenario telt een paar aardige vondsten: zo mislukken de moordplannen telkens maar komt het beoogde slachtoffer bij toeval toch om het leven, waardoor Paul ondanks alles blijft stijgen op de maatschappelijke ladder. Het begin (met De Funès) en het einde zijn de beste gedeelten van de film; in de slotscène duikt een erg jonge Alain Delon op als nieuwe employé met duistere plannen: hij laat Brialy in één korte scène zien hoe je een dergelijk dubbelzinnig personage neerzet.


 

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Les Vacances de Monsieur Hulot (humor : 8.5)
- La Grande Vadrouille (humor / oorlog : 8)
- Le Corniaud (humor : 8)
- The Nutty Professor (humor : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Carambolages
Carambolages
Carambolages
Jing wu men (Fist of Fury):
Weet je misschien uit welk land de film kwam? ...
Home Alone:
vieze tiefes film. met je vuile kanker hoofd...
Het Schnitzelparadijs:
Saus...
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace:
Goede film...
Schone Handen:
harses willem...
The Perks of Being a Wallflower:
liuy54321...
:
Dat je klaarblijkelijk niets van de film hebt begrepen, kan de beste overko...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht