Les Témoins

Les Témoins is een zesdelige Franse thrillerserie, door velen gezien als een antwoord op succesvolle Scandinavische thrillerseries als Forbrydelsen (The Killing) en Bron (The Bridge).

In de Noord-Franse kustplaats Le Tréport (Haute-Normandie) worden in een zogenaamde kijkwoning diverse enkele opgegraven lijken aangetroffen. Ze zitten in stoelen, hangen voor de TV of lijken aan tafel in slaap gevallen, alsof ze deel uitmaakten van één familie en werden verrast tijdens een vreedzaam tafereel. In werkelijkheid waren ze tijdens het leven vreemden voor elkaar. Op een bijzettafeltje, wordt een foto aangetroffen van Paul Maisonneuve, een legendarische rechercheur die meer dan 200 misdaden heeft opgelost.

Sandra Winckler, de vrouwelijke rechercheur die met het onderzoek is belast, is een oude bekende van Maisonneuve: ze was zijn leerling aan de politieacademie en had een grondige hekel aan de trotse en ongenaakbare man. Maisonneuve beseft dat de voorvallen te maken moeten hebben met één van de vele zaken die hij ooit heeft behandeld. Hij denkt aan de seriemoordenaar Caz Gorbier, die hij op onconventionele achter de tralies werkte, maar Gorbier blijkt bij een brand in het huis van bewaring om het leven te zijn gekomen ...

Les Témoins

Les Témoins werd gecreëerd door het duo Marc Herpoux en Hervé Hadmar. Een eerdere reeks van het tweetal, Les Oubliées, oogstte lof voor de sfeertekening, maar er was ook kritiek op de nogal hoogdravende pretenties en de verwarrende plot. De intrige van Les Témoins is rechtlijniger; het uitgangspunt met de uitgestalde lijken is erg ongewoon, maar gaandeweg wordt voor de plot teruggegrepen op een aantal wendingen die vaak binnen het thrillergenre zijn gebruikt. Uiteindelijk blijkt de misdaadintrige zelfs vrij conventioneel. Gelukkig is de nadruk op sfeer en vormgeving gehandhaafd: Les Témoins speelt zich - net als Les Oubliées - af in het hoge noorden van Frankrijk, en de zware luchten en de ruwe kustlijn met torenhoge krijtrotsen vormen het ideale decor voor een thrillerserie met lichte horrorelementen.

Ook de vertolkingen zijn sterk: Thierry Lhermitte is bij ons niet zo bekend als sommige van zijn tijdgenoten zoals Gérard Depardieu of Daniel Auteuil, maar wordt in Frankrijk zelf gerekend tot de beste acteurs van zijn generatie; zijn vertolking van de norse, ook door zijn medewerkers gevreesde ex-rechercheur is griezelig goed. Als hij op zijn geheel eigen wijze een verdachte ondervraagt, lopen de rillingen je als kijker over de rug. Marie Dompnier (als Sandra Winckler) was ook voor het Franse publiek nog een nobele onbekende maar werd dankzij de reeks een ster. Om haar fraaie vormen optimaal te laten uitkomen, schreef het scenario voor dat ze voortdurend moest rondrennen op moorddadig hoge hakken, wat haar naar eigen zeggen bijna fataal werd (ze verzwikte diverse keren een enkel). Het slot bevat trouwens een aardige scène waarin op ironische wijze naar het gevaar van hoge hakken wordt verwezen.

Les Témoins

 

FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 8 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Harper's Island (serie / thriller : 7)
- Q en Q (serie / thriller : 7)
- Q en Q : Kunst en Vliegwerk (serie / thriller : 7)
- Øyevitne (serie / thriller : 7)
- Scott & Bailey (serie : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie serie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Les Témoins
Simon:
homos...
Achtste-groepers huilen niet:
het is een activerend soort film maar ook een beetje raar film ....
Finding Nemo:
Ga niet zeuren over een film...
Passchendaele:
prachtige film jammer van het einde die mocht niet dood maarja "TOPFILM...
47 Meters Down:
Deel 1 wil ik ook graag 1x zien! Daarnaast zag ik ook Geostorm in 4Dx! Een ...
Kingsman: The Golden Circle:
done...
De storm:
Dat kan, Naomi. ...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht