Spaceballs

Nadat Mel Brooks eerder de western (Blazing Saddles), Frankenstein (Young Frankenstein) en Hitchcock (High Anxiety) op de hak had genomen, richtte hij zijn pijlen in 1986 op Star Wars. De reacties op Spaceballs waren niet best: fans van de reeks moesten er niets van hebben en fans van Brooks vonden de film niet zo goed als zijn eerdere parodieën. In de loop der jaren heeft Spaceballs echter een cultstatus verworven. 
 
Prinses Leia heet in het brouwseltje van Brooks Prinses Vespa, de huwbare dochter van Koning Roland van de planeet Druidia. Roland wil zijn dochter uithuwelijken aan Prins Valium, maar Vespa vindt hem een Saaie Piet en ontvlucht daarom de planeet met haar robot Dot Matrix. Koning Roland doet een beroep op de avonturier Lone Starr en diens metgezel Barf (half hond, half mens) om Vespa veilig thuis te brengen, maar inmiddels zijn er kapers in de atmosfeer: de naburige planeet Spaceball heeft een team uitgezonden naar Druidia om aldaar de gezonde lucht te stelen. De lucht op Spaceball is zo vervuild, dat de planeet onleefbaar is geworden. Prinses Vespa (met name haar neus) wordt een belangrijke pion in een intergalactisch steekspel ...
 
Spaceballs
 
Spaceballs haalt het inderdaad niet bij Brooks’ grote klassiekers, maar Rick Moranis is goed gecast als de schurk Dark Helmet - natuurlijk een parodie op Darth Vader - en John Candy leeft zich helemaal uit als kruising tussen hond en mens ("I’m my own best friend."). De effecten zijn nogal wisselend; de ruimteschepen zien er fraai uit (let op de openingsscène!) maar de decors ogen nogal kitscherig. De Swartz-ringen zijn dan weer een leuke variant op de laserzwaarden uit Star Wars en Brooks weet er enkele aardige grappen mee uit te halen - uiteraard zijn die grappen onder de gordel gericht. Brooks blijft Mel.
 
En Mel blijft ook Brooks: hij blijft trouw aan zijn gewoonte om een spervuur aan grappen af te vuren, in de hoop dat er voldoende voltreffers tussen zitten. De leukste grap zit vrij vroeg in de film en heeft betrekking op het vreemde kapsel van Prinses Leia uit Star Wars en de koptelefoon van Prinses Vespa uit deze film.
 
Hier is de kapsel-koptelefoon-grap:
 
https://www.youtube.com/watch?v=_7N49rkUQOw 
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 7 7 6 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Les Vacances de Monsieur Hulot (humor : 8.5)
- The Nutty Professor (humor : 8.5)
- La Grande Vadrouille (humor / oorlog : 8)
- Le Corniaud (humor : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Spaceballs
Spaceballs
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand