Star Wars: The Force Awakens

Wat hebben we er lang op moeten wachten; de nieuwe Star Wars. Na het debacle van de laatste trilogie had iedereen er bovendien een hard hoofd in of het ooit nog wel goed zou komen met de ooit zo fameuze reeks. Als klap op de vuurpijl verkocht geestelijk vader George Lucas zijn imperium ook nog eens aan het brave Disney en speelde hij feitelijk geen rol meer bij de totstandkoming van deze nieuweling. Langzaamaan kwam er echter ook steeds meer goed nieuws binnen, zoals dat J.J. Abrams (o.a. Lost en de hernieuwde Star Trek) de regie zou gaan voeren. Zou het dan toch……
 
En dan hebben we dus tien jaar gewacht en zitten we opeens als kinderen zo blij in onze bioscoopstoelen, op de beste plaatsen die de lokale Pathé ons te bieden heeft. Het is zover, we mogen Star Wars: The Force Awakens gaan aanschouwen! Zullen alle verwachtingen ingelost gaan worden?
 
Om te beginnen een korte samenvatting van het verhaal dat zich dertig jaar na Return of the Jedi afspeelt. Om spoilers te voorkomen beperk ik me tot de hoofdlijnen. Luke Skywalker, de laatste jedi, is verdwenen en de First Order, de opvolger van de Galactic Empire, wil hem en de Republiek vernietigen. Een strijder van het verzet is op het spoor gekomen van een kaart die naar Skywalker leidt. Voordat hij gevangen wordt genomen door de First Order, weet hij de kaart te verstoppen in een kleine droid. Deze zogenaamde BB-8 wordt vervolgens de inzet van een grote speurtocht door het universum, waarbij zowel genoemde First Order als het verzet de kaart willen bemachtigen.
 
Degenen van jullie die opgelet hebben zullen opmerken dat bovenstaande verhaalbeschrijving de nodige overeenkomsten vertoond met dat van de allereerste Star Wars telg uit 1977. Dat zal niet geheel toevallig zijn; het vormt immers een ideale - en bewezen - methode om een nieuw publiek bekend te maken met het Star Wars universum. De herkenning werkt wat mij betreft alleraardigst om een lekker nostalgisch gevoel te krijgen.
 
Dat wordt ook gedaan door een aantal karakters uit de oorspronkelijke trilogie te laten opdraven, gespeeld door dezelfde acteurs. Van hen speelt Harrison Ford zelfs een van de grootste bijrollen van de film. En dat doet hij bovendien met verve. Naast deze oeracteur krijgen we ook Carrie Fisher en Mark Hamill nog te zien, alsmede de karakters Chewbacca, R2D2 en C-3PO. Het nieuwe robotje BB-8 is overigens een geniale en schattige vinding, die ongetwijfeld nog terug zal keren in de vervolgfilms. Het combineren van oud en nieuw in deze prent is smaakvol gedaan en zal zowel oud als jong aanspreken. 
 
Leuk natuurlijk die oude acteurs, maar belangrijker is of de nieuwe generatie er ook wat van bakt. In de hoofdrollen treffen we de relatief onbekende acteurs Daisy Ridley en John Boyega als de strijdende Rey en Finn (zie de filmposters hiernaast). Beiden zullen terugkeren in de vervolgfilms en zijn zelfs potentieel liefdesmateriaal. Als slechterik treffen we Adam Driver als Kylo Ren, wiens interessante familierelaties voor de nodige ‘I am your father’ momenten zorgen. Even terug naar die eerste twee: Rey is een tof karakter, een bad-ass chick met de nodige skills en latente Jedi-powers. Van Finn ben ik minder overtuigd. Vergeef me de onbedoelde racistische connotaties, maar ik vond hem nogal rondrennen als een dommige gilneger. Dat had beter gekund!
 
Grafisch ziet The Force Awakens er uitstekend uit door zijn combinatie van computergegenereerde en klassieke special effects. Voor veel van de exotische bewoners van de diverse werelden zijn bijvoorbeeld traditionele poppenmodellen gebruikt. Actie wordt meer dan voldoende geboden, in de vorm van zowel massale gevechten tussen ruimteschepen, als de nodige lightsaber duellen. Hoofdmoot is een gevecht tegen een tot laserkanon omgebouwde planeet waar de tegenstanders zich ophouden. Deze strijd toont de nodige paralellen met die tegen de Death Star.
 
Misschien is deze nieuwe Star Wars wel zo goed doordat mijn verwachtingen vooraf niet te hoog waren. Ik denk dat deze zevende in de reeks de tand des tijds prima zal kunnen doorstaan. Daar zullen nog wat jaartjes en diverse herkijkingen voor nodig zijn. Als eerste conclusie ben ik echter zeer te spreken over The Force Awakens, die oude en nieuwe elementen goed weet te combineren en zoveel actie aanbiedt dat je elk moment aan je scherm gekluisterd zit. Iets meer diepgang en uitdieping van het Star Wars universum had van mij echter wel gemogen. Laten we ervan uitgaan dat dit in de volgende films gaat gebeuren. Alle fanboys zullen immers overtuigd zijn van het hernieuwde bestaansrecht dat Disney aan de Star Wars franchise heeft gegeven. 


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 8 4 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (science fiction : 9)
- Star Wars: Episode IV - A New Hope (science fiction : 8.5)
- District 9 (science fiction / actie : 8)
- Dune (science fiction : 8)
- Rogue One: A Star Wars Story (science fiction : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Star Wars
Reeks
J.J. Abrams
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht