Het Diner

Het Diner is een verfilming door Menno Meyjes van de gelijknamige roman van Herman Koch. Meyjes is woonachtig in de VS en verwierf aldaar bekendheid als de scenarist van films The Color Purple en Indiana Jones and the Last Crusade (beide van Steven Spielberg). Tot voor kort had hij nooit in Nederland gewerkt. 

De roman en de film vertellen het verhaal van twee broers, Serge en Paul. Serge is een succesvol politicus, mogelijk Neerlands nieuwe premier, terwijl Paul een brokkenpiloot is die vanwege zijn onorthodoxe gedrag is ontslagen als leraar geschiedenis en al jaren werkeloos is. Er zijn spanningen tussen beide broers, maar nu hebben ze elkaar nodig: hun zoons hebben namelijk iets vreselijks uitgehaald en worden gezocht door de politie. De broers hebben voorgenomen om de zaak te bespreken tijdens een diner in een sjiek restaurant. Ze willen daarbij voorzichtig te werk gaan, omdat ze geloven dat hun vrouwen niet alle details kennen. Terwijl de avond vordert blijken de kaarten heel anders te liggen dan gedacht ...

 
Het Diner
 
V.l.n.r. Reuten, Derwig, Van Kooten, Schuurmans
 
De roman van Koch werd een bestseller en oogstte vooral positieve kritieken, de film werd minder enthousiast onthaald. De romanstructuur met sprongen in de tijd en wisselingen van perspectief leidt in de film tot verwarring. Het centrale gegeven - vier mensen rondom een gevulde tafel die druk in gesprek zijn met elkaar - doet soms denken aan Woody Allen (die inderdaad een keer wordt vernoemd), maar Meyjes schiet als dialoogschrijver in vergelijking met Allen te kort. Er zijn een paar spitse woordwisselingen, maar echt fonkelend worden de dialogen nooit. 
 
Het Diner is onderhoudend, maar hoewel de film een verkapte thriller is, wordt het pas tegen het slot echt spannend, als één van de vier betrokkenen alle remmen los gooit en dwars tegen de wil van de drie anderen ingaat. De vier acteurs zijn goed gekozen, maar hun personages blijven wat vaag en oppervlakkig. Schuurmans is geloofwaardig als aalgladde politicus, maar je krijgt nooit het gevoel dat hij en Derwig broers zijn. Thekla Reuten komt het best uit de verf  als Pauls vrouw Claire, maar dat komt ook doordat haar rol dramatisch het best is uitgewerkt.  
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 5 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Match Point (drama / thriller : 7.5)
- Les Chevaux de Dieu (drama / thriller : 7.5)
- Simon Werner a disparu ... (drama / thriller : 7)
- Borgman (drama / thriller : 7)
- Lucia De B. (drama / thriller : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Het Diner
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand