Anzio (Lo Sbarco di Anzio)

Anzio schetst een beeld van één van de meest dramatische en bloedige episodes uit de Tweede Wereldoorlog: de geallieerde ontscheping bij Anzio, ten Westen van Rome, in Januari 1944. 
 
De geallieerden waren eerder geland in Zuid-Italië. Het bergachtige landschap was echter in het voordeel van de verdedigers en de geallieerde opmars leek definitief vast te lopen ten zuiden van Rome, ter hoogte van de zogenaamde Gustav Linie (met o.m. het bolwerk Monte Cassino). De nieuwe ontscheping, nu veel noordelijker, verrast de Duitsers totaal en verloopt daarom vlekkeloos, maar de bevelvoerder besluit om zich in te graven bij Anzio en niet op te marcheren naar Rome, dat er op dat moment onbeschermd bijligt. De Duitsers hergroeperen zich en de geallieerden raken ingesloten. Pas maanden na de de landing, zullen de troepen zich uit de omsingeling kunnen bevrijden. 30.000 soldaten laten in Anzio het leven. 
 
De film heeft een overwegend Amerikaanse cast en werd geregisseerd door een Hollywoodveteraan, maar het is wel degelijk een Italiaanse productie. De beroemde producent Dino Di Laurentiis was met Anzio uit op zijn eigen ‘Longest Day’, maar door financiële problemen konden zijn plannen niet worden gerealiseerd. Het begin en het einde gaan over de gebeurtenissen bij Anzio, daar tussenin is de film veel kleinschaliger van opzet. Het (lange) middendeel gaat over een regiment dat tijdens een verkenningstocht wordt verrast door de oprukkende Duitse troepen. De eenheid wordt afgeslacht, maar enkele soldaten ontsnappen, mede dankzij een oorlogsjournalist in hun gezelschap, die de ervaringen die hij in andere oorlogen heeft opgedaan gebruikt om de groep in veiligheid te brengen. 
 
Anzio is een onevenwichtige productie; het verhaal is standaard en de verwikkelingen klinken in veel gevallen overbekend, maar de actiescènes zijn spektaculair en soms razend spannend, met name een langgerekte scène rond een mijnenveld. De rolbezetting is erg fraai, maar de personages zijn overwegend ééndimensionaal. Alleen Robert Mitchum (als de oorlogsjournalist) en Peter Falk (als een veteraan die van de oorlog is gaan houden) krijgen enige kleur. Volgens geruchten zou Mitchum  tijdens de opnamen amper één dag nuchter zijn geweest, maar het lijkt hem niet te deren. 
 
 
Anzio is opnieuw uitgebracht op (een gunstig geprijsde) DVD door Sony Pictures Home Entertainment. De beeldkwaliteit is goed maar de dialogen staan erg zacht in de mix. 
 FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6.5 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Dirty Dozen (oorlog / actie : 8)
- The Guns of Navarone (oorlog / avontuur : 8)
- The Bridge on the River Kwai (oorlog : 8)
- Where Eagles Dare (oorlog / actie : 7.5)
- Pohwasogeuro (71 Into the Fire) (oorlog / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Anzio (Lo Sbarco di Anzio)
Anzio (Lo Sbarco di Anzio)
Anzio (Lo Sbarco di Anzio)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand