The Place Beyond the Pines

De titel verwijst naar de naam, Schenectady, van een stadje in de staat New York. In de taal van de Mohaws zou dat zoiets betekenen als 'voorbij de pijnbomen'. Bomen - laat staan pijnbomen* - spelen in de film geen prominente rol, dus de titel lijkt in de eerste plaats gekozen omwille van de quasi-mystieke klank. De plaats voorbij de pijnbomen - het zegt niet veel, maar het klinkt interessant. De film bestaat uit drie delen, waarbij telkens handig van perspectief wordt gewisseld door de ene hoofdpersoon in te ruilen voor een andere.

In het eerste deel volgen we Luke (Ryan Gosling), een aan lager wal geraakte coureur die een grijpstuiver bijverdient als stuntrijder op kermissen. Na een toevallige ontmoeting met een ex-bankrover die graag opnieuw zou beginnen, gaat hij het verkeerde pad op en wordt uiteindelijk - nadat een reeks succesvolle overvallen hem overmoedig hebben gemaakt - neergeschoten door een lokale politieman genaamd Avery Cross.

Het middendeel is gewijd aan deze Cross (Bradley Cooper), die zelf bij de actie gewond raakt, en mede daardoor uitgroeit tot een plaatselijke held. De blessure verhindert hem om nog langer straatdienst uit te oefenen, maar hij buit zijn populariteit uit om carrière te maken binnen het korps. Hij blijft echter last hebben van een knagend geweten, want anders dan het interne onderzoek uitwees, handelde hij niet volgens het boekje op de fatale dag.

Het slotdeel speelt zich vijftien jaar later af. De zoon van Cross (nu een rijk en machtig man) is een nietsnut die zuipend en snuivend van de ene party naar de andere zwalkt. Op een dag maakt hij kennis met een leeftijdsgenoot die minder geluk in het leven heeft gehad. U raadt waarschijnlijk al wie die jongen is: inderdaad, de zoon van Luke.

The Place Beyond the Pines kijkt lekker weg, maar de hoogdravende pretenties - het verhaal gaat over familie, wroeging, noodlot, verlossing, enz. - worden niet echt waargemaakt. Het script suggereert diepgang, maar blijft steeds aan de veilige kant, uiteindelijk komt alles en iedereen mooi op zijn pootjes terecht. De vertolkingen zijn ook nogal onevenwichtig: iedereen is tegenwoordig nogal gek op Ryan Gosling, maar op veel meer dan een gekwelde blik richting camera (à la Marlon Brando) valt hij niet te betrappen. Bradley Cooper (bekend van The Hangover-trilogie en Silver Linings Playbook) is echter vrij goed.


* Noot: Pijnboom is oude benaming voor een dennenboom.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Taxi Driver (drama : 9)
- Wandafuru Raifu (After Life) (drama / fantasy : 8.5)
- Le Gamin au Vélo (drama : 8.5)
- I Wish (Kiseki) (drama : 8.5)
- Jean de Florette (drama : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand