Stargate

Het Amerikaanse leger heeft de hand weten te leggen op een archeologische vondst uit Egypte. Onderzoeker Jacksons ontdekt dat het een zogenaamde sterrenpoort is en weet het apparaat te activeren. Samen met een groepje soldaten gaat hij de poort door naar een onbekende wereld. De planeet aan de andere kant van de Melkweg blijkt een leefbare wereld met mensen. Zij staan onder invloed van de oude Egyptische goden die weinig goeds met de mens voor ogen heeft. Terwijl Jackson probeert de poort opnieuw te activeren nemen ze het samen met de lokale bevolking op tegen de goden.

Stargate biedt een mix van elementen uit Star Wars en uit Indiana Jones. Zou interessant moeten kunnen zijn natuurlijk, maar mijns inziens pakken ze precies de verkeerde onderdelen uit beide reeksen. Hoewel het eerste half uur nog een zekere spanning biedt, wordt het allemaal snel slapper als het team op de andere planeet arriveert. De interacties met de lokale bevolking zijn vooral erg flauw en zitten vol met alle clichés die je kunt bedenken. Hopende op lekkere futuristische actie kom je bedrogen uit: deze wordt maar matig in beeld gebracht en is vooral erg saai. Komt nog eens bij dat het acteerwerk niet om over naar huis te schrijven is. 

Qua idee scoort Stargate bij mij wel wat punten, maar de uitwerking is op vrijwel alle punten zwak te noemen. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat deze film zich inmiddels een cultstatus heeft weten te verwerven. Krijg je ondanks mijn kritiek geen genoeg van Stargate, dan kun je je lol op met de vele series die er op basis van deze moederfilm zijn gemaakt (SG-1, Atlantis en Universe) en een tweetal direct-to-video vervolgen (The Ark of Truth en Continuum).


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 4 5 6 4.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Logan's Run (science fiction / avontuur : 6.5)
- Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (science fiction : 9)
- Star Wars: Episode IV - A New Hope (science fiction : 8.5)
- District 9 (science fiction / actie : 8)
- Dune (science fiction : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Stargate
Stargate
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Klute:
Hij is nog te bestellen bij Fnac Belgiƫ, de Franse DVD, maar wel (ook) met...
De Eetclub:
Bijna alle Nederlanderse films / series zie je het accent sex .. flirten ec...
Undercover:
: ...
Jing wu men (Fist of Fury):
Weet je misschien uit welk land de film kwam? ...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht