Faites sauter la banque

Louis de Funès is Victor Garnier, een eigenaar van een winkel in visserij- en jachtartikelen. Zijn winkeltje loopt aardig, maar Victor droomt van het grote geld en neemt daarom zijn overbuurman in de hand, de directeur van de plaatselijke bank. Deze stelt voor om Victors spaargeld te beleggen in aandelen, maar binnen de kortste keren duiken de aandelen de dieperik in en is de arme Victor zijn spaarcenten kwijt.

Victor besluit dat er maar één mogelijkheid is om zijn zuurverdiende geld terug te krijgen, en wel door de bank te beroven. Volgens zijn jongste dochter - een wiskundig genie - worden bankrovers in 95% van de gevallen gepakt; ze berekent dat het veel veiliger is om een tunnel te graven van het huis van Garnier naar de bank aan de overkant, want op die manier is nog nooit een bankrover gepakt (het is ook nog nooit geprobeerd). En dus gaan Victor, zijn echtgenote, hun zoon en twee dochters aan de slag. Ze gaan daarbij zo onvoorzichtig te werk, dat binnen de kortste keren het hele woonblok op zijn kop staat ...

Faites sauter la banque werd gedraaid in 1963, één jaar voordat De Funès een internationale ster werd dankzij Le Gendarme de St-Tropez. Het scenario zit slim in elkaar: het uitgangspunt is simpel, maar er zijn talloze verwikkelingen die de zaak compliceren: de oudste dochter vrijt met een bankemployée, de wijkagent koestert verdenkingen en de bankdirecteur blijkt zelf ook niet helemaal zuiver op de graat ...

De film is ook bekend geworden vanwege een rare fout in het scenario: de familie Garnier krijgt bezoek van vrienden uit België en men heeft de Belgen een zwaar Brussels accent in de mond gelegd. Er wordt echter gesuggereerd dat de familie uit Luik komt, waar een totaal ander dialect wordt gesproken.


Bijzonderheid:

* De rol van de jongste dochter (het wiskundige genie met vlechten) wordt gespeeld door Catherine Demongeot, één van de meest raadselachtige namen uit de Franse filmgeschiedenis. Ze werd in 1960 op 9-jarige leeftijd wereldberoemd dankzij de film Zazie dans le Métro van Louis Malle. In het midden van de jaren '60 verdween ze plots uit de belangstelling en daarna is ze nooit meer voor het voetlicht getreden. Volgens officieuze berichten zou ze onderwijzeres zijn geworden in een Franse plattelandsgemeente.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7.5 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Les Vacances de Monsieur Hulot (humor : 8.5)
- The Nutty Professor (humor : 8.5)
- La Grande Vadrouille (humor / oorlog : 8)
- Le Corniaud (humor : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Faites sauter la banque
Faites sauter la banque
Faites sauter la banque
Faites sauter la banque




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand