Moon

Duncan Jones is de zoon van David Bowie en Moon was zijn debuutfilm. Inmiddels heeft Jones ook het goed ontvangen Source Code gedraaid en geldt hij als één van de grootste talenten op het gebied van avant-garde SF. Als U geen idee hebt wat dat is, bekijk dan één van deze twee films.

In Moon draait het om een astronaut genaamd Sam Bell. Hij nadert het einde van een driejarig contract dat hem als wetenschappelijk onderzoeker naar de achterkant van de maan heeft gebracht. Zijn enige gezelschap op de maan, is de sprekende robot Gerty. Het gaat niet zo geweldig goed met Sam: de eenzaamheid vreet aan hem, en hij maakt zich zorgen over de boodschappen van zijn echtgenote die hem vanaf de aarde toespreekt: ze heeft het steeds over moeilijkheden tussen hen beiden, en Sam begrijpt niet waar ze het over heeft.

Dan heeft hij een bijna fataal ongeval. Hij raakt enige tijd in coma, maar als hij zijn ogen openslaat, lijkt alles normaal. Lijkt ... want plots staat Sam oog in oog met zichzelf ... Langzaam wordt het hem duidelijk dat hij door de organistaie die hem heeft ingehuurd is misleid: het is niet pluis daar op de maan, en hij zal voor zijn leven moeten vechten.

Moon werd met een klein budget gemaakt en was aanvankelijk niet erg succesvol; Jones wilde niet gaan bedelen om geld bij zijn beroemde vader en weigerde ook om extra publiciteit te genereren door zich nadrukkelijk te afficheren als "zoon van". De kritieken waren echter goed en na een paar prijzen op festivals, werd de film alsnog een financieel succes.

Intelligente cinema, het wordt zo langzamerhand een zeldzaamheid. Moon biedt genoeg stof tot nadenken. Wie leest dat Sam oog in oog komt te staan met zijn evenbeeld, begrijpt wellicht wat er precies aan de hand was, daar op de maan. Ik vertel er verder niet te veel over, om de spanning niet te bederven. In het laatste halfuur, valt de film een beetje terug in meer bekende patronen, maar vervelend wordt het nooit. De stem van GERTY werd overigens ingesproken door Kevin Spacey.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 8 8 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Alien (science fiction / horror : 8)
- Gravity 3D (science fiction : 8)
- Avatar (science fiction / actie : 7.5)
- Source Code (English) (science fiction / thriller : 7.5)
- Space Battleship Yamato (science fiction / avontuur : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Moon
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand