Space Battleship Yamato

Spacebattleship Yamato, in het Japans Supēsu Batorushippu Yamato, is een live action film naar een in Japan langlopende en mateloos populaire tv-serie in anime. De film lokte in Japan zelfs meer mensen naar de bioscoop dan de laatste Harry Potter, die ongeveer tegelijkertijd in première ging.

We zijn in het jaar 2199. Een buitenaards ras, genaamd de Gamilas, heeft de aarde aangevallen met zogenaamde meteoorbommen. Aan de oppervlakte is de radio-activiteit zo hoog, dat de mensheid (of wat daar van rest, alleen Japanners blijkbaar) zich heeft teruggetrokken in ondergrondse steden. Binnenkort zal de radioactiviteit echter deze steden bereiken en de mensheid uitsterven. Maar dan wordt er een boodschap ontvangen van de verre planeet Iskander uit een ander sterrenstelsel: de Iskandarianen delen mee dat zij een middel hebben dat de mens kan beschermen tegen radio-activiteit. De boodschap zou een valstrik kunnen zijn, maar men heeft geen keuze: het grootste oorlogsschip uit de geschiedenis, de intergalactische Yamato, wordt in gereedheid gebracht en uitgestuurd naar Iskander.

Ik had wel gehoord van de anime-reeks, maar wist weinig over het verloop van het verhaal. Dat was zeker een voordeel: het intergalactische avontuur zit vol wendingen, waarvan vele zowel interessant als verrassend zijn. Ondanks een redelijk bescheiden budget (naar internationale normen), oogt de film verbluffend: tachtig procent van wat we zien schijnt digitaal te zijn, maar die indruk krijg je nooit, het lijkt allemaal even intergalactisch als realistisch. En het luchtschip Yamato (met de kop van een haai!) is natuurlijk te gek, werkelijk onwijs gaaf.

Men moet wel een paar dingen in de gaten houden: de film was gericht op de Japanse markt en gaat over de redding van de mensheid. Een beladen onderwerp, en in Japan wordt in zulke gevallen de bombast niet geschuwd. Verder verschillen de Japanse opvattingen over eer, heldenmoed en opofferingsgezind sterk van de onze. Bereid u dus voor op een flinke brok pathos, vooral tegen het einde.

De hoofdrolspelers, Kimura en Kuroki, zijn beiden naast acteur ook model (een combinatie die in Japan heel gebruikelijk is) en in de eerste plaats gekozen omwille van hun populariteit bij de jeugd: ze zijn beiden om door een ringetje te halen, maar het betere acteerwerk komt toch van enkele oudere acteurs, zoals Yamazaki, als Okita, de verstandige en nuchtere kapitein van het schip. Voor een grappige noot zorgt  Ikeuchi, als de leider van de space commandos: Ikeuchi is naast acteur ook een judoka met diverse titels op zak, en ziet er uit alsof hij reeds bij het ontbijt een paar kwaadaardige aliens met huid en haar verslindt.

Space Battleship Yamato is een hele zit, de film duurt bijna tweeënhalf uur, maar ik heb me prima vermaakt en de grote emoties hinderden me niet echt.  FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7.5 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (science fiction / avontuur : 6)
- The Scorch Trials (avontuur / science fiction : 6)
- Alien (science fiction / horror : 8)
- Gravity 3D (science fiction : 8)
- Avatar (science fiction / actie : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Space Battleship Yamato
Space Battleship Yamato
Space Battleship Yamato
Space Battleship Yamato
Space Battleship Yamato
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand