The Front Line (Gojijeon)

Het grote aantal Koreaanse films dat aan de burgeroorlog (1950-1953) is gewijd, maakt duidelijk hoe zwaar de bevolking deze oorlog en de tweedeling van het land op de maag liggen. De film begint met een scène waarin burgers in de straten van een Zuid-Koreaanse stad protesteren tegen de onderhandelingen over een definitieve opdeling van het land: ze willen geen demarcatielijn,  maar een hereniging.

De handeling van de film speelt zich af aan het Oostelijk front, in de allerlaatste dagen van de oorlog. De legerleiding heeft ontdekt dat de commandant van de Zuidelijke troepen is gedood door één van zijn eigen mensen. Zijn de troepen geïnfiltreerd door een spion of is er iets anders aan de hand? Een begaafde jonge officier, Eun-po, wordt naar het front gestuurd om de zaak te onderzoeken. Daar wordt hij herenigd met een studievriend, Su-hyok, die snel carrière heeft gemaakt en nu het commando voert over de troepen. Su-hyok is aan het front ook verslaafd geraakt aan morfine en op sommige momenten niet meer toerekeningsvatbaar. Eun-po vreest dat Su-hyok de man is die hij zoekt ...

In tegenstelling tot in veel andere Koreaanse oorlogsfilms, ligt de nadruk in The Front Line meer op sfeer en karaktertekening dan op gruwelscènes van het slagveld. Het sterkst is de film in het schetsen van de wanhoop en verwarring aan het front in de laatste dagen van de oorlog: er wordt eindeloos gestreden om een heuvel, die voortdurend wordt veroverd en weer verloren, verminkte oorlogswezen lopen tussen de troepen door, de soldaten hebben er genoeg van en hebben het gevoel dat ze een strijd voeren voor hun grote bondgenoten, de Chinezen en de Amerikanen. In het geheim hebben ze al een ruilhandeltje opgezet: Chinese rijstwijn wordt geruild voor Amerikaanse sigaretten. In die sfeer zijn vriendschappen ontstaan, wat de situatie in sommige gevallen ondraaglijk maakt. Dit wordt nog erger als men te horen krijgt dat de oorlog voorbij is. De troepen zoeken toenadering, maar dan blijkt de vrede pas over 12 uur in te gaan. Halsoverkop moeten de soldaten zich voorbereiden op een laatste, vernietigende slag.

Sommige critici die de film op festivals zagen, hadden problemen met het langzame tempo en de grote lengte. Een gevolg is dat de versie voor de internationale markt met zo'n twintig minuten werd ingekort. The Front Line doet soms denken aan de Amerikaanse oorlogsfilms uit de jaren tachtig, zoals Platoon en Hamburger Hill, waarin de aandacht meer uitging naar de ervaringen van de soldaten, dan naar de politieke implicaties van het conflict. Een scène met een sluipschutter lijkt zo uit Full Metal Jacket te zijn geplukt. Het tempo ligt - ondanks de inkortingen - laag, maar de acteerprestaties zijn opvallend sterk. De weergave van de uiteindelijke slag is verpletterend. De DVD is uitgegeven door AmasiA, het Duitse bedrijf dat ook de Nederlandse markt bedient. Zoals altijd is hun uitgave keurig Nederlands ondertiteld en van hoge kwaliteit. De beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD is daarbij verbluffend.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7.5 7.5 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Dirty Dozen (oorlog / actie : 8)
- The Guns of Navarone (oorlog / avontuur : 8)
- The Bridge on the River Kwai (oorlog : 8)
- Where Eagles Dare (oorlog / actie : 7.5)
- Pohwasogeuro (71 Into the Fire) (oorlog / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



The Front Line (Gojijeon)
The Front Line (Gojijeon)
The Front Line (Gojijeon)
The Front Line (Gojijeon)




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand