Chisum

In 1969 had de toen 62-jarige John Wayne met True Grit de Oscar voor de beste hoofdrol gewonnen. Dit had hem, na een periode waarin zijn ster tanende was geweest, weer kredietwaardig gemaakt. Chisum werd daardoor een groots opgezette, weelderige productie, waarmee hij probeerde aan te knopen bij het glorieuze verleden.

De meeste personages in Chisum zijn historisch, met inbegrip van de veebaron John Chisum. De film beschrijft een historisch conflict tussen Chisum en een nieuwkomer in het Westen, de zakenman Lawrence Murphy. Het conflict kwam tot ontploffing nadat een compagnon van Chisum, de Britse immigrant Tunstall, door de mannen van Murphy werd vermoord. Tunstall was een nogal merkwaardige figuur, die graag optrad als mentor voor losgeslagen jongeren. Eén van die jongeren luisterde naar de naam William Bonney, maar de wereld kent hem beter als Billy the Kid. Billy nam onmiddelllijk wraak en ontkende zo een regelrechte oorlog tussen twee clans, de zogenaamde Lincoln County War.

Toen Chisum werd uitgebracht, luidde een veelgehoord verwijt dat er een loopje met de geschiedenis werd genomen. Chisum heeft de historische feiten echter verrassend goed op een rijtje, maar er wordt wel een vals beeld van de achtergronden van het conflict geschetst. Chisum was een man van de oude stempel, maar hij was geen romantische figuur die de traditionele waarden van het 'Oude Westen' wilde conserveren. Net als Murphy, was hij een opportunist die vooral zijn eigen belang in het oog had. De strijd tussen beiden, was geen strijd tussen goed en kwaad.

De poging om een groots opgezette, klassieke ‘cowboyfilm’ te draaien, is maar half geslaagd, mede doordat de grote tegenstanders Chisum en Murphy nogal schimmig blijven. John Wayne speelt hier gewoon John Wayne en je vraagt je soms onbewust af waar John Chisum blijft. Sommige bijrollen zijn echter goed ingevuld. Billy the Kid wordt gespeeld door de toen erg populaire televisieacteur (uit de westernserie Alias Smith & Jones) Pete Deuel, en Christopher George is heerlijk grimmig als een premiejager die nog een appeltje te schillen heeft met the Kid (het rotjoch heeft hem kreupel geschoten).

Al bij al is Chisum een heel vermakelijke western, niet groots, geen klassieker, maar mooi in beeld gebracht en met veel actie. De film eindigt waar ook het historische conflict eindigde, met een massale shootout in de straten van Lincoln. De nasleep van het conflict, blijft onbelicht. Uiteindelijk zou Billy te Kid ook in conflict komen met John Chisum, die vervolgens Billys vroegere vriend Pat Garret achter hem zou aansturen.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6.5 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The man who shot Liberty Valence (western / drama : 8)
- Colorado Territory (western : 8)
- True Grit (2010) (western / drama : 8)
- Stagecoach (western / drama : 8)
- A Time for Killing (western : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Chisum
Chisum
Chisum
Chisum
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht