True Grit

True Grit staat in de filmgeschiedenis bekend als de film die John Wayne eindelijk de Oscar opleverde. John ‘The Duke’ Wayne was 62 jaar toen hij het felbegeerde beeldje in ontvangst mocht nemen, en had een vijf decennnia durende carrière achter de rug. Momenteel draait in de Amerikaanse bioscopen een onofficiële ‘remake’, gemaakt door de Joel en Ethan Coen. De film is een onverwachts succes, de eerste western in lange tijd die een kassucces belooft te worden. Tijd dus om de versie uit 1969 (opnieuw) onder de loep te leggen.

True Grit

Als de vader van de 14-jarige Mattie Ross wordt vermoord,  besluit het meiske het recht in eigen hand te nemen. Er staat een prijs op het hoofd van de moordenaar, Tom Chaney, maar die is gevlucht naar Indiaans grondgebied, waar niemand hem durft te volgen. Niemand? Mattie stapt naar de oude Marshall Rooster Cogburn en vraagt hem of hij zin heeft om de premie op te strijken. Cogburn staat bekend als de hardste jongen van zijn generatie, iemand die eerst schiet en daarna vragen stelt, maar hij heeft zijn beste jaren achter de rug: hij heeft een oog verloren, is verslaafd aan alcohol, en blaft iedereen af die hem een vraag stelt. Maar volgens Mattie heeft de oude man, in tegenstelling tot de jongere ordehandhavers, true grit. Een wat lastig te vertalen term. Wij zouden zeggen dat hij uit het juiste, harde hout is geneden.

Cogburn besluit op het verzoek van Matty in te gaan. Onderweg sluit zich een Texas Ranger bij hen aan, die ook achter Chaney aanzit. Het tweetal probeert van Mattie af te komen, maar het meiske is vastberaden en blijft in het spoor van de twee. Na een reeks gewelddadige incidenten, waarbij Mattie bijna een arm, en de Texas Ranger bijna het leven verliest, komt Rooster Cogburn tegenover de moordenaar en zijn gezellen te staan. Nog één keer zal de eenogige dronkaard kunnen aantonen dat hij uit het juiste hout is geneden …

De Oscar voor Wayne voor zijn optreden in True Grit was een verrassing, en volgens velen een ‘goedmakertje’: de man had zeker betere rollen gespeeld, bijvoorbeeld in Red River, The Searchers of She wore a Yellow Ribbon. Maar zijn rol in True Grit is wel degelijk goed, het is een waar genoegen om hem aan het werk te zien als de oude baas met één oog en één long (hij was korte tijd daarvoor geopereerd voor longkanker, waarbij één van de twee longen was verwijderd).  Hoewel ze 21 jaar was toen de film werd gemaakt, is Kim Darby ook erg goed als Mattie. Zanger Glen Campell blijft duidelijk achter als Texas Ranger.

True Grit is een film uit 1969, dus het tempo ligt volgens hedendaagse adrenalinejunkies wellicht wat laag, maar het is een zeer genietbare soms ontroerende, soms spannende western.  Met name het beroemde slot met Mattie in de slangenkuil, is opwindend.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 8 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The man who shot Liberty Valence (western / drama : 8)
- Colorado Territory (western : 8)
- True Grit (2010) (western / drama : 8)
- Stagecoach (western / drama : 8)
- A Time for Killing (western : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?True Grit
True Grit
True Grit
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht