Enemy of the State

Advocaat Robert Dean heeft zijn leventje prima op de rails. Op een dag komt hij een vreemdeling met haast tegen die niet veel later wordt overreden door een bus. Vanaf dat moment staat Robert's leven op zijn kop.

Het volgende is er aan de hand. Een directeur bij een overheidsorganisatie heeft een senator om het leven laten brengen, zodat wetgeving omtrent privacy in diens belang kan worden doorgevoerd. Er bestaan echter opnames van de moord, waar de persoon die Dean ontmoette van in het bezit was. Hij heeft de opnames achter gelaten in Dean's tas, zonder dat deze dat weet.

Maar Dean krijgt hulp uit onverwachte hoek. Een oud-werknemer van de overheidsclub heeft nog een appeltje te schillen met zijn oude bazen en besluit om hem te helpen. De overheid blijkt echter oppermachtig te; de moderne spionageapparatuur waarover zij beschikt dringt diep en ver door in Dean's leven.
 
Enemy of the State

Enemy of the State is een intelligente en actierijke thriller waar ik eigenlijk weinig op aan te merken heb. Het verhaal vloeit heerlijk, met voldoende tempo voort en blijft tot de laatste minuut spannend. Oudgedienden Gene Hackman en Jon Voight bieden bovendien mooi tegenwicht tegen de -overigens ook prima acterende- rondspringende Will Smith, wiens karakter in een soort hell ride terecht is gekomen.

Big brother is watching you is het thema van deze film en de negatieve gevoelens die een dergelijke wereld zouden opwekken worden helder op de kijker overgebracht. Toch zet ik mijn vraagtekens bij de middelen die men in deze film tot zijn beschikking heeft: het is zo nu en dan wat ongeloofwaardig. Aan de andere kant hebben al die technologische snufjes een duidelijke meerwaarde voor Enemy of the State.

Mijn grootste kritiekpuntje is echter de speelduur, die met 132 minuten aan de lange kant is en mijns inziens korter had gekund. Toch voelt dat een beetje als azijnpissen en dat doe ik niet graag. Vooral een dikke aanrader dus!


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 8 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- The Bourne Supremacy (thriller / actie : 6.5)
- Unknown (thriller / actie : 6.5)
- Safe House (thriller / actie : 6)
- The Rock (actie / thriller : 7.5)
- The Taking of Pelham 1 2 3 (actie / thriller : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Enemy of the State
Enemy of the State
Enemy of the State
Enemy of the State
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand