Taxi, Roulotte et Corrida

Een van de eerste films waarvoor Louis de Funès de hoofdrol kreeg aangeboden. In Taxi, Roulotte et Corrida speelt hij Maurice Berger, een Parijse taxi-chauffeur. Maurice heeft een auto, zijn zwager Léon  een chique caravan, en samen gaan ze op vakantie naar Zuid-Spanje. Aan de Spaanse grens maken ze kennis met de blondine Myriam, een vamp die werkt voor een misdaadsyndicaat en een gestolen diamant over de grens wil smokkelen. Omdat de politie haar op het spoor is, verstopt ze de diamant in het colbertjasje van Berger, die niets heeft gemerkt, en het jasje in een van koffers opbergt. Er zit nu voor Myriam niets anders op dan achter de vakantiegangers aan te reizen, in de hoop de diamant weer terug te krijgen.

De Funès had in ’58 reeds een lange carrière als acteur achter de rug (eerst in het theater, daarna in de film), maar de grote doorbraak was vooralsnog uitgebleven. In Taxi, Roulotte et Corrida treedt hij op naast andere ‘kleinere sterren’ zoals Raymond Bussières  en Anette Poive (in het dagelijkse leven, net als in de film, een koppel). De film werd geregisseerd door André Hunebelle, de regisseur van diverse OSS 117 films.

Het scenario heeft soms iets weg van het latere Le Corniaud, waarmee De Funès definitief de status van superster zou bereiken. Het is een soort road-movie rond een gestolen juweel en er worden diverse toeristische attracties aangedaan – zoals het Alhambra in Granada – om de film een fraaie aanblik te verlenen. Hoewel de Funès reeds en kortaangebonden en opschepperig type speelt, heeft hij zijn eigen stijl nog niet helemaal gevonden. Zijn motoriek is nog sterk beïnvloed door Chaplin, en één scène, met een onwillige auto, lijkt afgekeken van Tati (in die tijd de meest bekende Franse komiek)

Taxi, Roulotte et Corrida kent goede en minder goede grappen, en zit technisch niet altijd even sterk in elkaar (een scène met een stier oogt zelfs klungelig). Maar het (leuke) verhaal is met vlotte vaart in beeld gebracht en De Funès krijgt op het komische vlak hulp van onder meer Bussières (die sprekend lijkt op Buster Keaton) en Bertil, die tamelijk grappig is als zijn stotterende zoon (hij is voor de derde keer gezakt voor zijn mondeling examen!). Om die redenen is het één van de betere vroege films geworden van de Kleine Grote Man.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 8 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Les Vacances de Monsieur Hulot (humor : 8.5)
- The Nutty Professor (humor : 8.5)
- La Grande Vadrouille (humor / oorlog : 8)
- Le Corniaud (humor : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Taxi, Roulotte et Corrida
Taxi, Roulotte et Corrida
Taxi, Roulotte et Corrida
Taxi, Roulotte et Corrida




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand