Loft

De Nederlandse speelfilm Loft is gebaseerd op de gelijknamige Belgische speelfilm uit 2008. De productie van onze zuiderburen werd geregisseerd door Erik van Looy naar een scenario van Bart de Pauw. Collega Boobytrap heeft over deze film reeds een recensie geschreven (zie hier). De Nederlandse remake werd geregisseerd door Antoinette Breumer, waarbij het verhaal werd herschreven door Saskia Noort. Voor 2012 staat er ook nog een Amerikaanse remake op de agenda.

Het verhaal dan, dat overigens grotendeels hetzelfde is als dat van het origineel. Vijf vrienden delen een loft, een prachtige ruimte met uitzicht over het IJ en veel privacy. Ze gebruiken de ruimte om seks te kunnen hebben met hun scharrels, ongestoord door hun vrouwen. Op een dag ontdekken ze een lijk in de loft. Onmiddellijk proberen ze te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is en welke acties ze de afgelopen dagen hebben gedaan die hiertoe hebben kunnen leiden. De vriendschap komt zwaar onder druk te staan, omdat iedereen elkaar verdenkt. Het blijkt echter nog veel gecompliceerder te zijn dan het eerste gezicht doet vermoeden.
 
Loft

Tja, een film die vrijwel identiek is aan zijn origineel, dat kan toch eigenlijk niet goed zijn. Omdat ik de Belgische versie niet heb gezien zal ik deze film gewoon op zijn eigen merites beoordelen. Dan is Loft mijns inziens helemaal geen onaardige productie, maar ook geen werkje waar ik heel erg warm van ben geworden. Grootste stoorfactor is de vreselijke drang om de plot maar zo ingewikkeld mogelijk te maken. Je kent het wel, we stapelen plotwending op plotwending om de kijker in verwarring te brengen. Tegen het einde ben je dan ook volstrekt kwijt hoe alles in elkaar steekt en blijkt degene waarvan je het niet verwachte -of juist wel- de werkelijke dader te zijn.

Het acteerwerk is wisselend. Atsma bakt er wat mij betreft weinig van in zijn rol als bluffer met een grote bek. Van Koningsbrugge speelt een karikatuur van zichzelf en weet zich zodoende staande te houden. De prijs voor beste acteur gaat echter naar de mij onbekende Fedja van Huêt die laat zien veel in zijn mars te hebben. De rest van de cast ontstijgt het gemiddelde niet en is in die zin volstrekt inwisselbaar.

Ondanks deze minpunten is Loft prima aan te zien. Je zult benieuwd zijn naar de ontknoping en om die reden willen blijven kijken. De vele kleine foutjes die er in het montagewerk zitten zul je de film daardoor vergeven. Ik kan me voorstellen dat je minder vergevingsgezind zult zijn als je het origineel al hebt gezien. Als dat niet het geval is kun je Loft best een kansje geven.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 5 6 2 5.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- North by Northwest (thriller / avontuur : 9)
- The Game (thriller : 8)
- Vertigo (thriller / misdaad : 8)
- Psycho (thriller / horror : 8)
- Chinatown (thriller / misdaad : 8)


Hoe beoordeelt Boobema categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Loft
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand