Match Point

Ondanks een geweldige cast was de hoofdrol in Match Point volgens velen weggelegd voor de stad Londen. De stad nam de plaats in van New York, dat vaak als voorgrond (dus niet als achtergrond) had gediend in enkele van de beste werken van Woody Allen.

Chris Wilton is een voormalige tennisprof. Als tennisleraar raakt hij bevriend met Tom, de zoon van een rijke Britse industrieel. Chloe, de zus van Tom, wordt verliefd op Chris, en hoewel hij van bescheiden afkomst is, ziet de familie hem als een goede partij. Vader bezorgt hem een vetbetaalde baan en Chris geniet met volle teugen van zijn nieuwe leven, maar … dan maakt hij kennis met de Amerikaanse verloofde van Tom, de blonde Nola, een actrice van niets, maar een seksbom buiten categorie. Op een regenachtige dag, als alles verder tegenzit, belanden de twee in elkaars armen, maar beiden begrijpen dat het bij dit eenmalige slippertje moet blijven.

Maar dan verbreekt Tom de relatie met Nola …

Chris is inmiddels echter getrouwd met Chloe. Wat een slippertje was, groeit nu uit tot een geheime relatie. Chris verdeelt zijn tijd tussen Chloe en Nola, maar steekt al zijn energie (en nog wat meer) in de laatste. Terwijl Chloe maar niet in verwachting wil raken, is Nola binnen de korste keren zwanger. Ze eist dat Chris Chloe verlaat, maar Chris kan geen afscheid nemen van het luxe en gemakkelijke leventje dat hij leidt. Uiteindelijk ziet hij slechts één oplossing …

De toon van Match Point slaat dan abrupt om. Het laatse halfuur is gebaseerd op de beroemde filosofische misdaadroman Schuld en Boete van Dostojevski. Net als het personage uit het boek, Raskolnikov,  pleegt Chris een moord die hem in staat moet stellen om het leven te leiden dat hem voor ogen staat. De thematiek van Match Point is niet helemaal nieuw binnen het oeuvre van Woody Allen. Het werk van Dostojevski was al van invloed op Crimes and Misdemeanors en een verboden passie binnen de kring van een familie was ook het onderwerp van  Hannah and het Sisters (dat overigens gedeeltelijk was gebaseerd op Anna Karenina van Lev Tolstoj, een tijdgeoot van Dostojevski).

Veel fans rekenen Match Point tot het allebeste wat Woody Allen gemaakt heeft. Ik kan daar inkomen. De omslag van liefdesverhaal naar thriller is echter wel erg abrupt en de dialogen fonkelen minder sterk dan gewoonlijk. Daar staat veel tegenover: Jonathan Rhys Meyers en Scarlett Johansson zijn nooit beter geweest, en ook Emily Mortimer is erg goed als de wat klunzige Chloe. Met een speelduur van twee uur, behoort Match Point tot de langere films van Woody Allen, maar hij verveelt geen seconde. En Londen heeft er nooit mooier uitgezien.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5 8 7 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Les Chevaux de Dieu (drama / thriller : 7.5)
- Simon Werner a disparu ... (drama / thriller : 7)
- Borgman (drama / thriller : 7)
- Lucia De B. (drama / thriller : 7)
- La Isla Minima (drama / thriller : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie thriller eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Match Point
Match Point
Match Point
Match Point
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand