Bend it like Beckham

Volgens sommigen zijn mannen (echte mannen) eigenlijk slechts in twee dingen geïnteresseerd: Voetbal en Vrouwen. Bend it like Beckham heeft beide(n) in overvloed, dus je zou denken dat de film vooral populair is bij mannen. Maar vrouwen schijnen eveneens gek op Bend it like Beckham te zijn: het is namelijk een feelgood movie: de handeling is geplaatst tegen de achtergrond van socio-culturele tegenstellingen, maar voetbal is in staat om bruggen te slaan, vooral als je zo goed vrije trappen kunt nemen als David Beckham (met een curve, to bend = buigen).

Jessminder is een meisje met een Sikh-achtergrond. Haar zus Pinky bereid zich voor op haar traditionele Sikh-huwelijk, en wil nergens anders meer over praten.  Jess heeft een andere hobby: ze speelt het liefst voetbal met de jongens in het park. Op een dag wordt ze aangesproken door Juliette, die wil dat Jess zich aansluit bij het plaatselijke damesvoetbalteam. Jess heeft daar wel oren naar, maar durft thuis niets over haar avonturen te vertellen. En dan wordt ze ook nog verliefd op de trainer, geen Sikh natuurlijk, en wat nog erger is: ook Juliette had een oogje op hem, en wil nu niet meer met Jess praten.

Als sociale studie is Bend it like Beckham wat aan de lichte kant. Het beeld dat wordt geschetst van een streng-religieuze familie die een traditioneel leven wil leiden in een moderne wereldstad, is soms grappig, maar eigenlijk te mooi om waar te zijn. Het happy end doet onwerkelijk aan: een zeer belangrijke wedstrijd valt samen met het huwelijk van grote zus Pinky, maar een vriend weet het zo te regelen, dat Jess het huwelijk kan bijwonen, en toch een tweede helft kan spelen (en scoren door een vrije trap te nemen als Beckham).

Toch valt er veel te genieten. Het happy end klinkt dan wel vergezocht, maar regisseur Chadha weet er dankzij een liedje en een dansje toch iets leuks van te maken. Ook het acteerwerk is erg goed.  Keira Knightley verleidt de camera (en de toeschouwers) met haar lange stelten en grote ogen, en Jonathan Rhys Meyers speelt met gepaste terughoudendheid de trainer van Ierse afkomst, die tegen alle regels in iets begint met een van de speeltsters van zijn team. Ook de Indiase acteurs zijn overtuigend in hun rollen, met name Anupam Kher als de traditionele maar zachtmoedige vader. De verrukkelijke Archie Panjabi weet iets bijzonders te maken van haar rol als Jess’ oppervlakkige zus.

Bend it like Beckham werd met een klein budget gemaakt, en de verwachtingen waren niet erg hooggespannen. De kritieken waren echter gunstig en de film werd een gigantisch financieel succes, ook aan de overkant van de oceaan, in de VS en Canada, waar voetbal niet erg popuair is (maar Keira Knightley wel).

"Football's ok but sex is better and I find that women go better with the latter"


- Tigrero (Spaghetti Western Database Forum)FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7.5 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Les Vacances de Monsieur Hulot (humor : 8.5)
- The Nutty Professor (humor : 8.5)
- La Grande Vadrouille (humor / oorlog : 8)
- Le Corniaud (humor : 8)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie sport eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Bend it like Beckham
Bend it like Beckham
Bend it like Beckham
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand