Up

Carl Fredericksen is een ouwe, vereenzaamde en verzuurde man, die er op 78-jarige leeftijd plots genoeg van heeft: als het busje van het bejaardencentrum voor de deur staat, concludeert hij dat hij niets meer verliezen heeft, en dus bindt hij een overweldigende hoeveelheid heliumballons aan zijn schoorsteen, en kiest met huisje en al het luchtruim.

Up

Het ziet er naar uit dat de Oscar voor de beste animatiefilm dit jaar opnieuw naar Disney en Pixar zal gaan. Up is de opvolger van Wall E, en in veel opzichten superieur aan deze ongewoon succesvolle en bekroonde voorganger. Net als in Wall E behoren ontroering, fantasie, humor en sociale kritiek tot de ingrediënten, maar naar mijn idee in een iets betere samenstelling. Wall E had een schitterend eerste halfuur, rijk aan verbeeldingskracht en op een sympathieke manier aangrijpend, maar koppelde daar een overdreven uitbundig, satirisch vervolg aan vast. Ook Up kent zo zijn mindere momenten, maar het zijn telkens kortere inzinkingen, die worden verdoezeld door even zoveel geslaagde passages.

Als kind is Carl een bewonderaar van de ontdekkingsreiziger Charles Muntz die echter wordt verdacht van bedrog (hij zou het bestaan van een vogelsoort hebben verzonnen) en daarom door zijn collega’s wordt geroyeerd. Muntz belooft de wereld het levende bewijs voor de vogelsoort, maar er wordt nooit meer iets van hem vernomen. Carl trouwt met een meisje, Ellie, dat net als hij droomt van verre reizen, maar eerst kinderen wil krijgen. Nadat is duidelijk geworden dat Ellie onvruchtbaar is, belooft Carl haar dat hij haar tweede grote droom zal waarmaken: een huisje nabij de Paradise Falls (Paradijswatervallen) in Zuid-Amerika. Maar telkens komt er iets tussen en moet het gespaarde geld aan iets anders worden besteed, en als men de financiering eindelijk, eindelijk rond heeft, sterft Ellie … Carl trekt zich terug in zijn huisje, eenzaam en alleen, zijn enige verzet is het beledigen van de bouwondernemer die zijn huisje wil kopen, en ruzie maken met de scout Russel, die steeds komt aankloppen … totdat hij er op 78-jarige leeftijd genoeg van heeft en met huisje en al het luchtruim kiest …

Up

Natuurlijk voert de reis naar de Paradijswatervallen in Zuid-Amerika, waar Carl sprekende honden, een vreemde vogel, en ook zijn jeugdidool Muntz ontmoet. Net als Carl is Muntz behoorlijk verzuurd en er ontstaat al snel een strijd tussen twee grumpy old men, waarbij Carl uiteindelijk, na een reeks dolle en hachelijke avonturen aan het langste eind trekt, en vriendschap sluit met een vogel, een hond, en zelfs de opdringerige scout Russel, die per ongeluk is meegevlogen.

Het ontwerp van Up is prachtig. Voor Paradise Falls stonden het Tepuigebergte en de Angel Falls/Salto Angel (de hoogste waterval ter wereld) in Venezuela model, het personage van Carl werd gemodelleerd naar het voorbeeld van de legendarische acteur Spencer Tracy. De ontdekkingsreiziger Muntz is gebaseerd op een oud medewerker van Walt Disney, die het ontwerp van een bepaald figuurtje stal, zodat Disney iets nieuw moest verzinnen: Mickey Mouse.

Zoals gezegd valt er wel iets op Up aan te merken. Er zijn wat sentimentele momenten en het scenario zwalkt een beetje, met name tijdens het middengedeelte, maar daar staat zoveel moois tegenover dat ik de film met een gerust hart aan eenieder durf aan te bevelen. Ouders met erg kleine kinderen zullen wellicht hier en daar wat uitleg moeten geven, vooral in het begin.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
9 7 7 8 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (animatie / avontuur : 7)
- Toy Story 3 (animatie / familie-film : 7.5)
- Brave (animatie : 7.5)
- Pocahontas (animatie / romantiek : 7)
- Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (animatie : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie animatie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Up
Up
Up
Up
Up
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand