Verlengd Weekend

Een verlengd weekend is wat Nederlanders een lang weekend noemen: een weekend waaraan een vrije maandag of vrijdag is toegevoegd. Indien bijvoorbeeld de donderdag een feestdag is, en een werknemer een korte vakantie creëert door op vrijdag vrijaf te nemen, dan zegt men in Vlaanderen dat hij ‘de brug maakt’.

De industrieel Christian van den Heuvel wuift zijn vrouw en kinderen uit, zij gaan het lange (sorry: verlengde) weekend doorbrengen aan de kust. Hijzelf heeft nog wat klusjes op te knappen want zijn bedrijf wordt bedreigd met een faillissement. Maar dan vallen twee gemaskerde mannen het huis binnen. De overvallers, Jos en Nico, zijn stakende werknemers, die Van den Heuvel willen dwingen om geld te storten op een rekening van een fonds voor hun – eveneens stakende – collega’s. Maar Verlengd Weekend is zo’n film waarin van alles misgaat. Eerst krijgt men te maken met een algemene stroomuitval, waardoor het geld niet kan worden overgemaakt (en Jos en Nico hun actie tot maandagmorgen moeten voortzetten), en dan blijkt plots waarom Van den Heuvel niet is meegegaan naar de kust: hij had een afspraakje met zijn piepjonge minnares. En wie is die minnares? Toch niet de dochter van één van de gijzelnemers zeker?

Verlengd Weekend is zelden uitbundig, maar steeds grappig, en nooit zwaartillend, maar toch aangrijpend. Het scenario is opgebouwd uit een reeks weinig opmerkelijke wendingen, maar ze volgen elkaar zo soepel en vlotjes op, dat men toch steeds aangenaam wordt verrast. Helaas stelt het slot teleur, plots wordt het dan allemaal een beetje prekerig.

Verlengd Weekend
was niet echt het debuut van regisseur Herbots, maar hij had voornamelijk ervaring als televisieregisseur, en had verder enkel wat obscuur cinefiel werk op zijn naam staan. Het was daarom een verrassing dat hij een vlotte publieksfilm wist te draaien. Een probleem zou kunnen zijn dat de humor typisch Vlaams is. Eigenlijk is alles aan deze film typisch Vlaams: het taaltje, de villa van de industrieel, diens afkomst en mentaliteit, de mentaliteit en het gedrag van de politie, de titel, de warme soep voor de gijzelnemers (die eigenlijk stakers zijn, en stakers krijgen altijd soep aangeboden in Vlaanderen) en nog een heleboel meer. Ik ben geen liefhebber van soep, voor de rest is deze film warm aanbevolen.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 8 7.5 6.5 7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Annie Hall (humor / drama : 8.5)
- Crimes and Misdemeanors (humor / drama : 8)
- De Laatste Dagen van Emma Blank (humor / drama : 7)
- Juno (humor / drama : 7)
- Thelma & Louise (humor / drama : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie humor eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Verlengd Weekend
Verlengd Weekend
Verlengd Weekend
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand