Shalako

Dit is een Britse western, gedraaid in 1968, op locatie in Almeria, Zuid-Spanje, een streek die onder filmliefhebbers vooral bekend is geworden dankzij de spaghettiwesterns. Voor de productie werden grote kanonnen in stelling gebracht: de mannelijke hoofdrol ging naar niemand minder dan Mr. James Bond 007 en voor de vrouwelijke hoofdrol werd B.B. Brigitte Bardot gecontracteerd, op dat moment waarschijnlijk het grootste seksidool van Europa.

Het uitgangspunt van de film is heel aardig: de verveelde Europese adel houdt een jachtpartij in New Mexico, anno 1880. Men reist in volle uitrusting, compleet met hoepelrokken, zilveren serviesgoed, gala-uniformen, bakkebaarden, krulsnorren en kwaliteitswijnen. Zelfs de butler is van de partij. In vol ornaat. Als één van hen, gravin Irina Lazaar (B.B.) alleen op pad gaat wordt ze belaagd door een paar Apachen en kan ze slechts op het nippertje worden gered door een voorbijkomende legerscout (007). De Europeanen slaan alle goede raad in de wind en voor ze het goed en wel in de gaten hebben, zijn ze compleet ingesloten door bloeddorstige indianen. 

Sean Connery bracht twee medewerkers mee van de Bond-films, cameraman Ted Moore en stuntcoördinator Bob Simmons. Ook een van de actrices, Honor Blackman, had een Bond-verleden: in Goldfinger speelde ze een personage genaamd Pussy Galore (Volop Poesje, namen verzinnen is ook een vak). Shalako ziet er fotografisch vaak geweldig uit en de actiescènes zijn opwindend. Voor een productie uit 1968 (gericht op een breed publiek) is de film tamelijk bloedig en sadistisch. Er is een speciale scène met een halsketting die buitengewoon grimmig overkomt. Ik zal de pret niet bederven door te verklappen wat er precies voorvalt. Er zijn echter ook nogal wat minpunten. Het scenario is nogal wijdlopig en er zijn te veel saaie gesprekken, die soms haast belachelijk worden omdat Madame Bardot nauwelijks Engels spreekt en bij vlagen amper is te verstaan. Ook heeft de film een nogal onbevredigende, abrupte ontknoping.

Connery lijkt een paar kilootjes te zwaar en ziet er belachelijk uit met zijn gigantische bakkebaarden. Stephen Boyd (bekend uit Ben Hur) haalt alle trucs uit de kast als de verraderlijke gids, die het heeft voorzien op de juwelen van het gezelschap (en de pussy galore van Honor Blackman). De komiek Eric Sykes (sommigen zullen hem kennen van de klucht The Plank) is verrukkelijk als de butler. Het was een pikant idee om de zwarte acteur Woody Strode te casten als leider van de indianen, maar de rol lanceerde hem als acteur in Italiaanse westerns. Nog in hetzelfde jaar huurde Sergio Leone hem in als één van de drie mannen die aan het begin van Once upon a Time in the West staan te wachten op de aankomst van de trein.

In 1968 was Almeria uitgegroeid tot één van de populairste filmlocaties in Europa, en tegelijkertijd met Shalako werden er nog twee producties gedraaid, de spaghetti western Chiedi perdono a Dio … non a me! (de nabijheid van B.B. zorgde voor opspelende hormonen onder de Italiaanse Casanova’s) en de oorlogsfilm Play Dirty (de ene crew moest bandensporen verwijderen alvorens te filmen, de andere crew paardendrollen). De Spaanse zigeuners die voor indianen speelden, begrepen op een keer een commando van de regisseur verkeerd, en stormden in volle galop af op een colonne tanks af.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6.5 6.5 5.5 7 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The man who shot Liberty Valence (western / drama : 8)
- Colorado Territory (western : 8)
- True Grit (2010) (western / drama : 8)
- Stagecoach (western / drama : 8)
- A Time for Killing (western : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie western eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Shalako
Shalako
Shalako
Shalako
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand