La battaglia del deserto (Desert Battle)

Tijdens de woestijnoorlog in Noord-Afrika, krijgt een Britse officier opdracht om een mijnenveld aan te leggen, teneinde de opmars van generaal Rommel en zijn troepen af te stoppen. De groep slaagt in de opdracht, maar raakt op de terugweg onder hevig Duits artillerievuur. Ze worden achtervolgd door een tank maar weten hun achtervolgers af te schudden. De tank rijdt zich daarbij vast in het woestijnzand, maar tijdens de beschietingen is één van de Britten gewond geraakt, en bovendien zit de groep vrijwel zonder water. De Britten beschikken over vervoer (een jeep), de twee Duitsers van de tank over een voorraad water. Om te overleven, zullen zij dus moeten samenwerken …
De meeste Italiaanse oorlogsfilms zijn (net als hun westerns) snel, kleurrijk en actierijk. In deze film ligt de nadruk echter meer op psychologische spanning dan op actie. Met uitzondering van de schermutselingen in het begin en een grote tankslag aan het slot, telt de film geen grootschalige actiescènes. Het scenario van Ernesto Gastaldi (een van de beste scenaristen van de Italiaanse genrecinema) zit echter uitstekend in elkaar, en de regie is strak en efficiënt. De ontwikkelingen in de gemengde groep Engelsen en Duitsers, die zijn overgeleverd aan elkaar en de elementen, zijn ongemeen spannend. Als de grootschalige actie uiteindelijk losbarst, is het  smullen geblazen: zelfs naar huidige maatstaven is de furieuze tankslag aan het slot een visueel indrukwekkend spektakel.
Zoals gewoonlijk is de rolverdeling een ratjetoe van nationaliteiten. De Franse acteur Robert Hossein speelt een Duitser, de Uruguyaan George Hilton en de Italiaan Rik Battaglia gaan door voor Britten, en de Amerikaan Frank Wolff speelt een Amerikaan. Maar dat hoort zo in een Italiaanse genrefilm, en deze acteurs zijn stuk voor stuk mensen de hun vak verstaan. Met name Wolff geeft zich volledig als de doortrapte schurk die langzaam knettergek wordt. De locaties zijn dan weer zo authentiek als mogelijk: de film werd opgenomen in Lybië, in de omgeving waar befaamde tankslagen tussen de legers van Rommel en Montgomery zich werkelijk afspeelden.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Dirty Dozen (oorlog / actie : 8)
- The Guns of Navarone (oorlog / avontuur : 8)
- The Bridge on the River Kwai (oorlog : 8)
- Where Eagles Dare (oorlog / actie : 7.5)
- Pohwasogeuro (71 Into the Fire) (oorlog / drama : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



La battaglia del deserto (Desert Battle)
La battaglia del deserto (Desert Battle)




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand