Ôdishon (Audition)

Waarschuwing: Deze recensie bevat spoilers!

Shigeharu woont na het overlijden van zijn vrouw samen met zijn zoon. Hij is erg eenzaam, eet weinig en houdt zich vooral bezig met zijn werk. Zijn beste vriend, eigenaar van een castingbureau, wil hem voor een casting de keuze laten maken uit een aantal dames, waaruit Shigeharu vervolgens een leuke vrouw mag uitzoeken. Tijdens het uitzoeken van de honderden aanmeldingen valt zijn ook onmiddellijk op de veel jongere Asami. Ook tijdens de casting is hij onder de indruk van haar verschijning. Hij besluit buiten de casting om met haar te gaan daten. Asami lijkt dit erg gezellig te vinden, maar laat tijdens de vele dates weinig los over haar verleden. Als de twee een weekendje weg hebben ontstaat er een situatie van seksuele spanning. Zonder te weten of hij seks heeft gehad, wordt Shigeharu wakker in een leeg bed. Asami is verdwenen. Shigeharu begint nu een wanhopige zoektocht naar zijn muze. Asami blijkt echter over haar verleden gelogen te hebben. De aanknopingspunten die Shigeharu heeft lijden allemaal tot vage ontmoetingen en het idee dat de vrouw zich met andere, duisterdere praktijken bezig houdt.

Wanneer Shigeharu thuis komt van zijn vruchteloze zoektocht grijpt hij naar de drank. Na een paar slokken valt hij echter bewusteloos op de grond. Door middel van flashbacks wordt Asami's verleden uit de doeken gedaan. Zij is in het verleden misbruikt en mishandeld door haar dansleraar. Hierdoor is ze alle mannen als onbetrouwbare, op seks beluste wezens gaan zien. Ze heeft besloten wraak te nemen op de mannen die haar hebben misbruikt. Zo houdt ze in haar huis een verminkte man vast in een zak, die als eten enkel haar kots voorgeschoteld krijgt. Ook Shigeharu ziet ze als een dergelijk figuur en ze heeft een plan voor hem in petto. Nadat hij is flauwgevallen komt Asami de woning binnen. Ze verteld haar slachtoffer dat in de drank een vergif zat waardoor zijn spieren zijn uitgeschakeld, maar zijn zenuwen nog in perfecte staat zijn. Vervolgens haalt ze haar marteldoos tevoorschijn. De martelingen beginnen met het plaatsen van naalden in Shigeharu's buik en borst om vervolgens zijn ogen vol te prikken. Daarna pakt ze een touw zo scherp als een zaag en begint ze zijn voeten af te zagen. Op dat moment komt Shigeharu's zoon het huis binnen en ontdekt hij Asami in haar bizarre spel.

Regisseur Takashi Miike staat bekend om zijn onconventionele films. Ik noem een Ichi The Killer of een Visitor Q. Na het zien van Audition, zijn internationale doorbraak, is te zien dat hij al ruim voor zijn bekendere werk wist waar hij de mosterd vandaan moest halen. Overigens zijn het niet de controversiële gebeurtenissen waarmee deze film opent. De eerste vijf kwartier zijn eerder een romantisch drama te noemen. Deze vormen echter wel de opbouw naar een gewelddadig einde, waarbij de kijker ook langzaam maar zeker duidelijk wordt gemaakt dat er meer schuil gaat achter Asami's lieve voorkomen dan doet vermoeden. Ik ben echter niet zo te spreken over deze lange opbouw. Vijf kwartier is in mijn optiek namelijkte veel van het goede, zeker omdat er gewoonweg weinig gebeurd in deze tijd. Dat het laatste deel van de film veel vergoelijkt zou voor de beoordeling eigenlijk niet moeten uitmaken. Toch doe ik dat wel. Het gewelddadige einde is namelijk een hoogtepunt in de moderne cinema te noemen. Verontrustend, beklemmend, misselijk makend. Niet voor niets liepen de bioscoopzalen leeg toen deze film in premiere ging. Als je over een zwakke maag beschikt is het wellicht niet verstandig je aan Audition te wagen. De matige opening ten spijt is deze prent echter van harte aan te raden aan de liefhebber van gewelddadige, onconventionele films. Liefhebbers van ander werk van Miike hoeven niet eens te twijfelen en weten dat ze hiermee een topper in huis halen.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
5 6 7 8 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- The Birds (horror / romantiek : 6)
- Turks fruit (romantiek / erotiek : 7)
- Rebecca (romantiek / thriller : 6)
- Braindead (horror / humor : 8.5)
- The Evil Dead (horror : 8.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie romantiek eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Ôdishon (Audition)
Ôdishon (Audition)
Ôdishon (Audition)
Ôdishon (Audition)
Ôdishon (Audition)
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand