Kingdom of Heaven

Ridley Scott probeert het vijf jaar later weer eens met een historisch epos na de, ondanks al haar historische fouten, bijzonder succesvolle exercitie 'Gladiator' in 2000. Dit verhaal ligt een millennium later op de tijdsbalk en het is toch weer opmerkelijk (doch niet verrassend als je een klein beetje hebt opgelet bij de geschiedenisles) dat het middeleeuwse leven behoorlijk minder ontwikkeld was dan dat ten tijde van het Romeinse Rijk.

Hoe dan ook, het christendom viert hoogtij en in de naam van de Heer worden vanuit Europa kruistochten naar de bakermat van het geloof, te weten het huidige Israël en dan wel voornamelijk Jeruzalem, georganiseerd. Dit zijn echter geen snoepreisjes, want voor de inmiddels in groten getale aanwezige islamieten in de regio geldt Jeruzalem eveneens als heilige stad, waarop ook zíj aanspraak willen maken en dit gaat zo nu en dan gepaard met hevig wapengekletter. Maar de kruisvaarders hebben de stad dan toch in handen gekregen en onder de vredelievende leiding van de leproze christelijke koning Baldwin (prima gespeeld door Edward Norton vanachter een zilveren masker dat zijn melaatse onooglijkheid verhult) is er een min of meer harmonieus samenleven van de verschillende religies. Ook Balian (Orlando Bloom) onderneemt de reis om in Jeruzalem de verdediging van de stad op zich te nemen. Edelman Guy de Lusigan gooit echter roet in het eten, want hij zoekt de confrontatie met de islamitische krijgsheer Saladdin, waarop de strijdt losbarst en de kruisvaarders uiteindelijk genadeloos het onderspit delven.

Liam Neeson onderscheidt zich in de korte tijd die hem gegund is positief als Godfrey, de beschermheer van Balian, die die rol echter niet al te lang kan vervullen. De hoofdrol is -hoe begrijpelijk in marketingtechnisch perspectief en hoe onbegrijpelijk vanuit elk ander gezichtspunt- echter weggelegd voor ene Orlando Bloom; een pretty boy die het heeft geschopt tot één van de best betaalde acteurs van Hollywood en dat puur op basis van zijn kwaliteiten op het gebied van het in katzwijm laten vallen van bakvissen... Want het zal toch niet zo zijn dat hij vanwege zijn denderende acteerprestaties in de één na de andere grote productie (zie de 'Lord of the Rings'-trilogie, de 'Pirates of the Caribbean'-serie en 'Troy') niet onbelangrijke rollen toebedeeld heeft gekregen? De man ontbreekt het namelijk aan enig talent, om nog maar te zwijgen over charisma. De scene waarin hij het volk van Jeruzalem oproept niet tegen moslims te strijden, maar tegen 'onderdrukking' grenst aan het pathetische, oftewel heeft een hoog Jan-Peter-gehalte.

Uit de strekking van die boodschap blijkt eens te meer wat voor matigende invloed de 11 septemberaanslagen hebben, door te kiezen voor een nogal laffe politiek correcte opstelling, die vanuit historisch perspectief hoogst twijfelachtig is. In dát kader had ik hier dan liever paus Benedictus XVI aan het werk gezien... Gelukkig ligt het thema van religieuze verdraagzaamheid er niet te dik bovenop en stoort dus verder ook nauwelijks.

Al met al is 'Kingdom of Heaven' een heel aardige film: het behandelde onderwerp is van groot historisch belang en is in zekere zin ook zeer actueel, het verhaal is alleszins te pruimen en het acteerwerk is, behoudens Bloom, deugdelijk. Ook technisch gezien is de film goed verzorgd, want de decors en kostuums zijn prachtig en de vechtscenes spectaculair. Na draken als 'Troy' en 'King Arthur' houdt deze rolprent het vaandel van de grote historische producties overeind.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 6.5 7 5 6.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobleyoudee:
- The Killing Fields (drama / oorlog : 6.5)
- Der Krieger und die Kaiserin (drama : 7)
- Willem van Oranje (drama : 7)


Hoe beoordeelt Boobleyoudee categorie drama eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobleyoudee categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Kingdom of Heaven
Kingdom of Heaven
Kingdom of Heaven
Kingdom of Heaven
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Ridley Scott
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht