Batman

In deze tweede Batman-verfilming neemt Michael Keaton het stokje over van Adam West als de titelfiguur. Hij doet dit met verve en is naar mijn smaak de beste Batman tot nu toe.

In Burton´s Batman viert Gotham City haar tweehonderdjarig bestaan. De geplande festiviteiten staan in schril contrast met de corruptie en misdaad, die welig tieren in de stad. Een van de meest prominente inwoners van de stad, rijkeluisgast Bruce Wayne, is van zins daar iets aan te doen. Hij trekt een vleermuispak aan om zijn geheime identiteit te waarborgen en hangt de superheld uit.

Een van zijn eerste daden als Batman is de crimineel Jack Napier laten vallen in een pot toxisch afval. Jack wordt niet knapper van dit akkefietje. Na plastische chirurgie valt er voorgoed een sardonische grijns af te lezen van zijn gelaat. Hij doet wat make-up op en Joker is geboren. Deze is wat meer neergezet als een sadistische psychopaat dan de tammere Joker uit de serie. Joker, overigens vakkundig vertolkt door Jack Nicholson, blijkt in een grijs verleden Bruce Wayne´s ouders te hebben vermoord. Uiteraard krijgt Bruce zijn wraak. Hij heeft zelfs genoeg tijd om wat aan te klooien met de aantrekkelijke fotografe Vicky Vale...

Om het gebrek aan realisme kan ik niet malen. Burton heeft een cartooneske Batmanfilm gemaakt die dezelfde, zij het iewat meer duistere, sfeer uitademt als de gelijknamige serie uit de jaren ´60. Indien je die niet trekt, zul je deze film waarschijnlijk ook niet kunnen waarderen.

Het acteerwerk is dat van een bewegende strip; zwaar aangedikt en totaal geen benadering van de werkelijkheid. De special effects vallen me een beetje tegen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de fraaie settings. Batman voldoet aan mijn verwachtingspatroon voor een stripverfilming. De film is sfeervol, herbergt een coole held en dito schurk, is niet al te serieus en bevat de nodige actie.FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
6 6 8 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Yahhrrrrm:
- RoboCop (actie / science fiction : 8)
- Natural Born Killers (actie / speelfilm : 7.5)
- Lucky, el intrépido (actie / humor : 7)
- Rapporto Fuller, base Stoccolma (actie : 7)
- Diabolik (actie : 7)


Hoe beoordeelt Yahhrrrrm categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Batman
Batman
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Specials die ermee te maken hebben:

Superheldenfilm
Subgenre
Tim Burton
Regisseur

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht