X-Men: Apocalypse

Mutanten zijn in de wereld van de X-Men van alle tijden. Zelfs in de tijd van de Egyptische farao's heersden zij al over de aarde. Een van de krachtigste mutanten allertijden was En Sabah Nur, die destijds door zijn tegenstanders in een eeuwige slaap is gebracht. Een hedendaagse cult weet de god echter wakker te maken en deze begint onmiddellijk een strijdtocht voor wereldoverheersing. Omdat X-Men leider Charles Xavier een van de doelwitten van de bijna onverslaanbare superheld is, moeten alle mutanten aan het werk, waarbij ze hun onderlinge ruzies even aan de kant moeten zetten.

In de vorige X-Men film Days of Future Past (2014) heeft men door een tijdreistrucje de hele reeks gereset. Wat merken we daarvan in Apocalypse? Het antwoord daarop is een teleurstellend 'bar weinig'. Deze nieuweling gaat namelijk op dezelfde voet verder waar de vorige films ook al zo bekwaam in waren. Dat wil zeggen, een verdere verdieping van het X-Men universum, vergezeld van prima acteerwerk, karakterontwikkeling, achtergronden en uiteraard veel spectaculaire actie. Wat dat betreft is er eigenlijk dus weinig te klagen.

Maar toch, Apocalypse weet wel erg weinig nieuws te brengen. Niet alleen binnen de eigen reeks, maar ook ten op zichte van andere superheldenfilms, is dit een grote herhaling van zetten. Dieptepunt is wat mij betreft het eindgevecht dat plaatsvindt in een vernietigde stad (gaap) waar een trits aan X-Men al hun krachten loslaten op de welhaast onvernietigbare eindbaas. Best leuk hoor, maar niet bepaald inspirerend. Ook zijn er zoveel karakters waarover de regisseur een verhaal(tje) wil vertellen, dat de focus nogal eens ontbreekt. De vier hulpjes van En Sabah Nur krijgen bijvoorbeeld nauwelijks enige toelichting en beeldtijd. Daar staat tegenover dat de cameo van Wolverine en de komische scène met Quicksilver laten zien dat men echt wel weet hoe je een goede actiefilm maakt. 

Na twee trilogieën en drie succesvolle spinoffs mag X-Men gerust de meest succesvolle superheldenfranchise ooit genoemd worden. Grote vraag nu is echter hoe verder te gaan met deze reeks? Er zijn inmiddels een hoop nieuwe spinoffs aangekondigd en ook een nieuweling die over een paar jaar zal verschijnen. Het zou echter goed zijn als daarin wat fundamentele wijzigingen worden gemaakt. Zo mag de sfeer van mij best wel wat duisterder en zou het helemaal niet verkeerd zijn als er wat karakaters komen te overlijden. We wachten het rustig af. Ondertussen kun je Apocalypse best een keer kijken, want als dit de eerste X-Men film was geweest, had ik het als een topper in het genre bestempeld.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 6 2 6

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- The Avengers (actie / fantasy : 8.5)
- X2 (X-Men 2) (actie / fantasy : 8)
- Sucker Punch (actie / fantasy : 7.5)
- X-Men: Days of Future Past (actie / fantasy : 7.5)
- X-Men: The Last Stand (actie / fantasy : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie fantasy eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?X-Men: Apocalypse
X-Men: Apocalypse
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand