Cobain: Montage of Heck

Voor deze recensie ga ik geen uitgebreide beschrijving geven van de verdiensten van de Amerikaanse grungeband Nirvana waarvan Kurt Cobain de leadzanger was. Die info kun je onder andere hier lezen. Belangrijk is om te weten dat de band begin jaren negentig een ware revolutie in de muziekwereld veroorzaakte. De hype die rond de band ontstond vormt de aanleiding voor deze documentaire.

Montage of Heck betreft overigens niet de eerste docu die over Kurt Cobain is gemaakt. Zo verscheen in 1998 al Kurt & Courtney en in 2006 About a Son. Wel is dit de eerste documentaire waaraan volledige medewerking is verleend door alle familieleden van Cobain en door zijn vrouw Courtney Love. Dat mag gerust als bijzonder worden beschouwd en maakt deze vertoning 'betrouwbaarder' dan eerder werk.

Ook kreeg de documentairemaker toegang tot Cobains dagboeken, waarvan veelvuldig gebruik is gemaakt. Audiogeluiden, videobeelden en verwerkte dagboekpassages worden op creatieve en innovatieve wijze gecombineerd om een beeld te geven van de verknipte, depressieve geest van Cobain. Vooral de wijze waarop er met animatiebeelden invulling wordt gegeven aan deze elementen is erg gaaf gedaan. Het lijkt bijna alsof Kurt Cobain op sommige momenten nog levend in de documentaire opdraaft.

Toch is het vreemd te noemen dat een aantal relevante personen uit de geschiedenis van Nirvana geen plekje heeft in Montage of Heck. Waarom komt drummer Dave Grohl bijvoorbeeld niet aan het woord? Ook vriend en manager Danny Goldberg komt niet in beeld. Ook blijken er feitelijke onjuistheden in de documentaire te zitten, postuum veroorzaakt door de verknipte verhalen die Cobain over zichzelf de wereld in heeft gejaagd. Zo heeft hij helemaal nooit een verstandelijk beperkt meisje proberen te verleiden.

Maar goed, wat uiteindelijk telt is of dit een boeiende documentaire is. Antwoord daarop is volmondig ja, maar er moet direct aan toegevoegd worden dat we niet heel veel nieuws te weten komen. De toffe manier waarop er met de diverse media rondom Cobain en Nirvana wordt omgegaan maakt echter veel goed.

Besproken versie

Distributeur: Universal Pictures Benelux
Medium: DVD (tevens verkrijgbaar op Blu-Ray)
Speelduur: 132 minuten
Extra's: Director's interview, Trailer, Don Cobain
Releasedatum: 3 juni 2015


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
8 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- North America (documentaire : 7.5)
- Bowling for Columbine (documentaire : 7)
- The Imposter (documentaire / thriller : 7)
- Super Size Me (documentaire / humor : 7)
- Darwin`s Nightmare (documentaire : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Cobain: Montage of Heck
Cobain: Montage of Heck
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand