North America

De laatste jaren zijn er schitterende natuurdocumentaires verschenen, niet in de laatste plaats door het zeer innovatieve werk van David Attenboroughs Planet Earth. Leden van dat productieteam hebben ook meegewerkt aan de Discovery Channel serie North America. Dat het met de kwaliteit van het beeldmateriaal dus wel snor zit, mag niet als een verrassing komen.

North America bestaat uit een vijftal episodes, een making of en een soort van best of op basis van wat Amerikanen het mooiste vinden. De eerste twee episodes zijn generiek van aard en laten de diversiteit van het continent zien, in episode 1 met als thema de wildheid van de natuur en in episode 2 met als thema geboren worden en het gevaar. Episodes 3 t/m 5 gaan in op specifieke soorten natuur, te weten bergen, water en woestijn.

De beelden zijn prachtig. Meest interessant zijn vooral die elementen die nog niet veel eerder in natuurseries zijn verschenen. Dat betreft dan vooral bepaalde dieren waarmee ik onbekend was. De mooiste episode is die over de woestijn, waarin een aantal werkelijk unieke landschappen in beeld wordt gebracht.

Men heeft er voor gekozen vooral op die dierenrijkdom van het continent te focussen. Hierdoor is er relatief weinig aandacht voor de natuurlijke diversiteit van de nationale parken. Zelf had ik hier graag meer van willen zien, omdat de Verenigde Staten natuurlijk een aantal zeer mooie unieke parken herbergt.

Ander puntje van kritiek is de enigszins willekeurige opbouw van de episodes. Men stuitert heen en weer tussen het noorden en het zuiden en het oosten en het westen zonder duidelijke focus. We zien dus haaien in Florida en vervolgens zeeleeuwen in Alaska. Ook valt op dat niet alle delen van het continent evenredig aan bod komen. Zo hadden de spaarzame delen over Mexico en Panama wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden.

De originele serie is ingesproken door Tom Selleck, terwijl Rutger Hauer de Nederlandse versie voor zijn rekening mocht nemen. Hij heeft een aangename stem, hoewel het op valt dat hij zeker geen accentloos Nederlands meer spreekt.

Al met al is North America een schitterende serie, maar staat deze toch in de schaduw van bijvoorbeeld Planet Earth.  


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7.5

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- Bowling for Columbine (documentaire : 7)
- The Imposter (documentaire / thriller : 7)
- Cobain: Montage of Heck (documentaire : 7)
- Super Size Me (documentaire / humor : 7)
- Darwin`s Nightmare (documentaire : 7)


Hoe beoordeelt Boobema categorie documentaire eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?North America
North America
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand