Von Ryan's Express

Von Ryan's Express speelt zich af in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vooravond van de geallieerde landing op Sicilië. Een groep krijgsgevangen wordt op de trein naar Oostenrijk gezet, dat nog vast in Duitse handen is. De gevangen proberen te ontsnappen door de trein te kapen en om te leiden naar het neutrale Zwitserland. De actie is bedacht door de Amerikaanse piloot Joseph L. Ryan, die met zijn toestel tijdens een verkenningstocht is neergestort. Zijn secondanten zijn de Britse Majoor Fincham en de in ongevallen Italiaanse officier Oriani. Het plan slaagt, maar fanatieke Duitse Kolonel Gortz van de Waffen SS zet al zijn mensen in om de trein te onderscheppen ...

De film maakt deel uit van de stroom groots opgezette oorlogsfilms uit de jaren zestig. Er zijn diverse verwijzingen naar andere producties, met name The Great Escape en The Bridge on the River Kwai. Von Ryan's Express kan zich niet meten met die klassiekers, maar is toch een onderhoudende, vaak spannende avonturenfilm met een goede cast. Het contrast tussen de Amerikaan Sinatra en de Brit Howard leidt tot een aantal grappige momenten, met name omdat in deze combinatie de Amerikaan wordt uitgespeeld als de meer formele figuur. In de bijrollen herkennen we onze eigen John van Dreelen als fanatieke Nazi en de uit talloze spaghettiwesterns bekende William Berger als een agent van de Gestapo, die meer geïnteresseerd is in zijn zwarte handeltje dan in de oorlog.

Geloofwaardig is het allemaal niet (let op de verkleedpartijen en het Duits van Sinatra!), maar daar is het in dit soort films nu eenmaal niet om begonnen. Het gaat om de actie, en op dat punt stelt Von Ryan's Express niet teleur. Regisseur Robson houdt de vaart er goed in en maakt uitstekend gebruik van de Italiaanse locaties die door de voortsnellende trein worden aangedaan. De hele rit lijkt soms een toeristisch uitstapje, Rome, Bolgna, Milaan, de Alpen, we doen alle mooie plekjes aan en overal gebeurt wel iets spannends.


Opmerkingen:

* De film geniet ook bekendheid omdat Sinatra op de set kennis maakte met Mia Farrow; de twee begonnen een relatie en groeiden voor even uit tot het bekendste society-echtpaar ter wereld.

* De maîtresse van de Duitse officier Von Klemment wordt gespeeld door de Italiaanse zangeres Raffaella Carrà, die in Nederland een gigantische hit scoorde met "A far' l'amore comincia tu"

https://www.youtube.com/watch?v=rPAAoSFfFww&feature=kpFX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7.5 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- The Guns of Navarone (oorlog / avontuur : 8)
- Operation Crossbow (oorlog / avontuur : 7.5)
- The Wild Geese (oorlog / avontuur : 7)
- Kingdom of Heaven (Director's Cut) (oorlog / avontuur : 7)
- The Heroes of Telemark (oorlog / avontuur : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie oorlog eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobytrap categorie avontuur eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Von Ryan`s Express
Von Ryan`s Express
Von Ryan`s Express
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand