The Crazies

Een aantal inwoners van het kleine Amerikaanse dorpje Ogden Marsh, Iowa krijgt moordlustige neigingen, hetgeen sheriff David voor een groot raadsel zet. Hij ontdekt dat er een aantal dagen geleden een vliegtuig is neergestort in een lokaal meer waar ook het drinkwater van het dorp uit wordt gewonnen. Niet veel later valt het leger het dorp binnen en begint mensen neer te schieten of in quarantaine te plaatsen. David weet samen met zijn vrouw en assistent te ontsnappen, maar dan blijkt ook het leger de boel niet meer onder controle te hebben. 

Dit betreft een remake van de gelijknamige film uit 1973. George A. Romero mocht in deze herinterpretatie optreden als executive producer. De originele film heb ik niet gezien, dus een vergelijking kan ik niet maken. Sterker nog, ik ontdekte pas achteraf dat ik naar een remake had zitten kijken. Mogelijk beïnvloedt dit mijn beoordeling.

Afijn, mijn eerste gedachte was dat ik naar een spin-off van The Walking Dead aan  het kijken was. Beide producties zijn echter in hetzelfde jaar verschenen, dus van een rip-off kan geen sprake zijn. Dat maakt mijns inziens The Crazies tot de betere van deze werkjes. Deze film weet namelijk in anderhalf uur te vertellen waar genoemde serie inmiddels al vier seizoenen voor nodig heeft.

Het sfeertje van het besmette Ogden Marsh is er een van desolaatheid, wat zeer treffend is. De hysterische en over the top reactie van leger en overheid zijn overtuigend en geloofwaardig. The Crazies weet bovendien metahorror heel goed te combineren met horror in intieme settings. Goede voorbeelden hiervan zijn de man met de riek (zie filmposter) en een gevecht in een werkende autowasstraat.

Al met al een zeer interessant werkje, dat voor mij tot de grote verrassingen van de afgelopen jaren hoort binnen dit genre. Remake of niet, The Crazies is gewoon een spannende en sterke horrorfilm.


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 6 7 4 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobema:
- End of Days (horror / actie : 6.5)
- From Dusk Till Dawn (actie / horror : 7.5)
- I Am Legend (actie / horror : 7)
- Blade II (actie / horror : 7)
- Blade (actie / horror : 6.5)


Hoe beoordeelt Boobema categorie horror eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordeelt Boobema categorie actie eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?The Crazies
The Crazies
Klute:
Hij is nog te bestellen bij Fnac België, de Franse DVD, maar wel (ook) met...
De Eetclub:
Bijna alle Nederlanderse films / series zie je het accent sex .. flirten ec...
Undercover:
: ...
Jing wu men (Fist of Fury):
Weet je misschien uit welk land de film kwam? ...
Home Alone:
vieze tiefes film. met je vuile kanker hoofd...
Het Schnitzelparadijs:
Saus...
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace:
Goede film...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht