Gravity 3D

Ik weet niet wat de toekomst ons zal brengen, maar als u ooit hebt gedroomd van het maken van een ruimtereis, biedt Gravity 3D u wellicht de kans van uw leven. Ik droomde als kind vaak dat ik over de ringen van Saturnus liep: de planeet aan de ene kant, het heelal aan de andere kant, en ik daartussenin, genietend van de ultieme vrijheid. In Gravity blijven we dichter bij huis: vlakbij moeder aarde, maar wel buiten haar atmosfeer.

In de openingsscène zien we twee astronauten; één van hen, doctor Stone (Sandra Bullock), voert reparaties uit aan de Hubble Space shuttle terwijl de ander, commandant Kowalsky (George Clooney) op haar inpraat en haar zo nu en dan een handje helpt. Alles lijkt in orde, maar in de verhalen van Kowalsky klinkt vaag enige onrust door. Zo vertelt hij dat hij tijdens zijn eerste ruimtereis voortdurend ziek was, en alles uitkotste behalve zijn nieren. Het kan zeer onaangenaam zijn daarboven ...

En dan krijgt het tweetal vanuit Houston de opdracht om snel terug te keren naar het ruimteschip. Er heeft een ongeval plaatsgevonden bij een Russiche satelliet en de rondvliegende brokstukken komen in hun richting. Dokter Stone aarzelt echter te lang: de shuttle wordt getroffen door puin, Stone raakt op drift en tolt en tuimelt hulpeloos door het luchtledige. Kowalski weet haar echter te achterhalen en samen keren ze terug naar het schip, maar ontdekken dat het ook is getroffen door puin: niemand heeft de klap overleeft, Stone en Kowalski zijn de enige overlevenden ...

We zijn dan zo'n minuut of twintig onderweg en het beste moet nog komen. Gravity is kort (ongeveer negentig minuten), maar zeer hevig, en voor één keer zijn de 3D-effecten volledig functioneel: als kijker heb je het gevoel dat je eveneens door de ruimte zweeft, in het luchtledige, op zoek naar een houvast. Ik vertel niet veel meer over het verdere verloop van de film: Gravity is een film die je moet ervaren, bij voorkeur in de bioscoop, en in 3D.

Een kort vraaggesprekje:

V: Is Gravity de ultieme cinematografische trip?

A: Ja, ik denk het wel. 

V: Is het ook de beste film van het jaar, zoals hier en daar wordt beweerd? 

A: Daar heb ik mijn twijfels over, er zijn een paar tekortkomingen. De symboliek met betrekking tot leven, dood, geboorte, enzovoorts, ligt er nogal dik bovenop. Ik houd daar niet zo van, maar dat is persoonlijk, misschien vinden anderen dat juist leuk.

V: Is wat we te zien krijgen wetenschappelijk verantwoord?

A: Opnieuw: er zijn een paar tekortkomingen, sommige kleiner, andere wat groter. Eén grote fout wordt gemaakt op een cruciaal moment in de film, om die reden verraad ik die niet (het zou de pret kunnen bederven, ik realiseerde me het ook pas na afloop). Verder bevinden de Space Hubble Telescope en het Internationale Space Centre (ISS) zich op verschillende hoogte en hebben hun omloopbanen een verschillende inclinatie, wat het reizen van de ene locatie naar de andere ernstig bemoeilijkt (met de middelen die de astronauten in de film ter beschikking staan, zou het niet zijn gelukt). Er zijn verder wat problemen met haren en rollende tranen in scènes met gewichtsloosheid, maar astronauten die de film hebben gezien (in België o.a. Frank De Winne, in de VS Scott Parazynski) zijn er zeer over te spreken, hun reactie was: Ja, zo ziet het er daarboven uit, zo ervaar een ruimtetrip. 

V: Zou u de film aan iedereen willen aanraden?

A: Ja, aan iedereen, ook aan mensen die gewoonlijk niet van science fiction houden.



FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
9.5 7 8 7 8

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Alien (science fiction / horror : 8)
- Avatar (science fiction / actie : 7.5)
- Source Code (English) (science fiction / thriller : 7.5)
- Space Battleship Yamato (science fiction / avontuur : 7.5)
- Total Recall (1990) (science fiction / actie : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?



Gravity 3D
Gravity 3D
Gravity 3D
Gravity 3D
Gravity 3D
Gravity 3D
Gravity 3D




Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google





Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand